Ekonomija
TRAŽE SE DOBRI KUHARI I KONOBARI

Sezonci bez predaha: S Jadrana odlaze na austrijska skijališta
Objavljeno 24. rujna, 2016.
Hrvatski radnici za zapošljavanje u Austriji trebaju ishoditi radnu dozvolu

Kraj rujna za većinu Slavonaca koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu znak je za istek ugovora i povratak kući. Neki će s ušteđevinom pokušati “dogurati” do idućeg Uskrsa i ponovnog povratka na Jadran, neki se uzdaju i na pravo na novčanu naknadu s HZZ-a.

No, dio njih će i dalje u potragu za novim radnim izazovima. Odnosno ljetnu sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma. Primjerice u Austriji. Ali hrvatski radnici sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu. Kako zbog obujma posla ondje manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici - kuhari, konobari i sobarice, ishođenje radne dozvole ne bi trebao biti problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone trebaju oko 30 tisuća radnika, a velik dio njih upravo dolazi iz inozemstva.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je djelatnost tvrtke Euro Career iz istarskih Banjola.

- Posredujemo u zapošljavanju kvalitetnog kadra za kvalitetnog poslodavca. Idemo na kvalitetu, ne kvantitetu, što nam je i danas jako važno, jer radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i u konačnici da budemo zadovoljni i mi kao agencija - pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove tvrtke.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smještaj i hranu.

- Posredujemo za radnike tijekom zimske, tako i tijekom ljetne sezone, ali i u objekte koji rade tijekom cijele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo s poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola - kaže Bertelt. Naposljetku poziva sve zainteresirane kandidate koji se služe njemačkim jezikom (a poznavanje jezika je uvjet za dobivanje posla) da se, ako ih zanima rad u Austriji, jave putem e-maila office@euro-career.hr ili jobs@euro-career.hr.

Za početak je dovoljno poslati samo životopis, na hrvatskom jeziku.

Dario KUŠTRO
RADNA DOZVOLA U TRI TJEDNA

S obzirom na deficit, školovani kuhari radnu dozvolu dobivaju mnogo jednostavnije od ostalih ugostiteljskih radnika. Inače, sam proces ishođenja radne dozvole traje oko tri tjedna. Austrijski zavod za zapošljavanje provjerava postoji li u njihovoj bazi nezaposleni austrijski državljanin koji bi mogao popuniti to radno mjesto, i ako to nije slučaj - radna dozvola se odobrava.

30

tisuća radnika prema dostupnim podacima trebaju austrijski hoteli i restorani svake sezone

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike