Magazin
KRATKO I JASNO

Pavao Miljavac: Pod hitno riješiti problem optužnica iz BiH i Srbije
Objavljeno 24. rujna, 2016.
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, o optužnicama protiv hrvatskih branitelja:

Nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), Pavao Miljavac istaknuo je potrebu što bržeg formiranja stabilne nove vlade kako bi se riješili problemi vezani uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH te riješio status branitelja u BiH.

- Razgovarali smo o potrebi rješavanja statusa branitelja u BiH te o optužnicama protiv hrvatskih branitelja u toj zemlji, također i naglasili važnost da se ti problemi što prije razrješe.

Miljavac je dodao da se u Oreškovićevoj vladi oko tih problema najviše angažirao tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

- Želimo da se to pitanje aktivira i na neki način razriješi. To je jedno fluidno stanje gdje mi ne znamo što je istina. Optužnice se demantiraju, pa se potvrde, i slično. Animirali smo predsjednika HDZ-a da se, ako treba, po tom pitanju sastanu i dvije vlade i pokušaju razriješiti taj problem - izjavio je general Miljavac.

Naglasio je kako je Hrvatski generalski zbor dao potporu Plenkoviću da što brže formira novu stabilnu vladu, jer je to u interesu Republike Hrvatske, s obzirom na događanja u hrvatskom okružju.

- Razgovarali smo i o aktualnom problemu vezanom uz najavljeno nedjeljni referendum u Republici Srpskoj i utjecaj Rusije na ove prostore. Htjeli smo upozoriti i na potrebu jačanja obrambene moći hrvatske države.

Na pitanje kako ocjenjuje rad tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, s kojim su se nedavno sastali vezano uz optužnice protiv hrvatskih branitelja u Srbiji i BiH, odgovorio je da se ministar Kovač glede tog pitanja iz bivše vlade najviše angažirao.

- Tada je dogovoreno, ako ministar Kovač ostane na toj funkciji i u novoj vladi, da se stvori jedan tim iz Hrvatskog generalskog zbora koji bi pratio, ne samo stanje vezano uz optužnice, nego i opće vojno-sigurnosno i političko stanje prema Istoku, naglasio je Miljavac.

Na dodatni upit o tome podržavaju li Kovača da ostane na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova, Miljavac je naglasio kako je to odluka predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

- S Plenkovićem nismo razgovarali o tome podržavamo li Tomu Medveda da ostane ministar branitelja, jer ni HDZ još nije razgovarao o tome, odgovorio je general Miljavac na upite novinara.(Hina)

Najčitanije iz rubrike