Mozaik
17. HUMANITARNA TRKA

Terry Fox Run 25. rujna na Jarunu
Objavljeno 23. rujna, 2016.

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, i ove će se godine održati na zagrebačkom jezeru Jarun, i to u nedjelju, 25. rujna. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ova je trka jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, u 16 godina održavanja okupila je više od 80.000 sudionika, a dosad je u okviru akcije prikupljeno više od pet milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

“Prije 36 godina, Terryjeva nevjerojatna hrabrost i odlučnost poveli su ga na put duži od pet tisuća kilometara diljem Kanade, i u srca milijuna ljudi. Velikodušnost građana Hrvatske u podizanju svijesti i sredstava za borbu protiv raka tijekom proteklih godina uistinu je zadivljujuća i služi na čast Terryevom nasljeđu,” rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.

Terry Fox je pokretanjem Maratona nade želio trud i prikupljeni novac usmjeriti u istraživanje raka, jer je to najkraći put do otkrivanja lijeka za rak. Iako svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je Terry Fox izgubio nogu i umro, u današnje je vrijeme izlječiv čak u više od 80 posto slučajeva, pa je doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljiv.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju, 25. rujna, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla. Program na Jarunu počinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike