Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP

Osječanke i igračice iz dijaspore približile nas europskoj sredini
Objavljeno 23. rujna, 2016.

Uvjerljivim porazom u Rusiji (0:5) najbolja ženska nogometna reprezentacije Hrvatske zaključila je kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo sljedeće godine u Nizozemskoj. Ostavši, kao i do sada, bez te kontinentalne završnice i na osvojenih sedam jesenskih bodova, što je izabranicama izbornik Zvonimira Kolaka donijelo plasman na četvrto mjesto kvalifikacijske skupine 5, iza pobjednica Njemica i drugoplasiranih Ruskinja, koje će u doigravanje za EP, te trećih Mađarica i zadnjih Turkinja, koje su naše igračice oba puta pobijedile remizirajući između tih susreta s Mađarskom na domaćem terenu osječkog stadiona Gradski vrt. U Himkiju je izbornik Zvonimir Kolak dao priliku igračicama koje su u dosadašnjem dijelu nešto manje igrale.

- Nastupili smo s nešto promijenjenom postavom, koja je, dok se snašla, brzo bila dva pogotka u minusu, nakon ambicioznog i agresivnog početka domaćih igračica. Potom smo uspostavili terensku ravnotežu zaprijetivši u nekoliko navrata, bez, međutim, konkretnog učinka. U završnici prvog dijela, ipak kvalitetnije i moćnije, Ruskinje zabile su još dva pogotka te je susret definitvno bio odlučen. Drugi dio je bio bolji, ali nismo mogli popraviti štetu jer su domaće igračice kontrolirale igru i do kraja uspjele postići još jedan pogodak za posve zasluženi uspjeh. Nisam, međutim, nezadovoljan nastupom jer je ekipa dala u okviru svojih mogućnosti, a i bila je pomlađena, tako da smo, izvjesno, dobili na širini - elaborirao je iskusni osječki izbornik ovotjednu zaključnu neuspješnu kvalifikacijsku epizodu.

Ukupno je zadovoljan i kompletnim ciklusom.

- Ni jedna do sada naša reprezentacija nije osvojila toliko bodova. Posljedica je to i sadašnje veće kvalitete, ponajprije zahvaljući inozemnom skautingu, odakle sve više Hrvatica želi igrati za nacionalnu vrstu dajući joj dodatnu dimenziju. Primarno donoseći profesionalnu razinu, dopunjujući tako nogometašice Osijeka, koje čine okosnicu reprezentacije. Problem je što nemamo odgovorajuću državnu ligu, odnosno veći broj klubova u kojima se radi te posljedično iznjedri kvaliteta potrebna za međunarodnu razinu. Daleko smo od najviše razine, ali već smo bliže sredini i nadam se da će se taj trend uspona nastaviti.

Kolak zadržava optimizam.

- Naš kadar sve je veći, a počinju dolaziti i neke iz domaćih klubova, tako da se ipak kreće u pozitivnom smjeru. Formule druge osim rada nema te stoga, uz odgovarajuće i moguće uvjete, treba uspostaviti taj proces diljem zemlje, pa u dogledno vrijeme očekivati približavanje europskom vrhu. Sada smo doista miljama udaljeni, u što se svaki puta uvjerimo kada prijeđemo granicu Lijepe Naše - zaključio je Zvonimir Kolak. D.Lekšan

Možda ste propustili...

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

Najčitanije iz rubrike