Svijet
REFERENDUM O DANU RS

Prijetnje odcjepljenjem i plašenje novim ratom
Objavljeno 23. rujna, 2016.

Vezani članci

SEFER HALILOVIĆ:

Dodikov referendum vodi u rat

Predsjednik Republike Srpske izjavio je prije puta u Moskvu, gdje će se sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kako ni ruski predsjednik ne može promijeniti odluku o održavanju referenduma.

Referendum o danu Republike Srpske je neustavan, presudio je Ustavni sud BiH, ali vlasti u Republici Srpskoj se na to ne obaziru i 25. rujna će organizirati referendum protiv kojeg su međunarodna zajednica, Europska unija, ostatak Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma. Protiv referenduma koji svi doživljavaju kao početak odcjepljenja RS-a i finalizaciju plana stvaranja velike Srbije, formalno su i vlasti u Beogradu, iako aktivno sudjeluju u zaoštravanju političkih situacija u BiH.

Dodatno ulje na vatru dolio je general i načelnik ratnog stožera Armije BiH Sefer Halilović zaprijetivši nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude proveden.

To je izazvalo reakcije iz Banje Luke i Beograda, a ratnoj retorici nije trebalo dugo da se vrati na prostor Balkana.

Raspirivanje straha

Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako vlasti tog entiteta ne misle ratovati, no istodobno je kazao kako u slučaju otvorenog sukoba taj entitet ne bi "ni minute" ostao u sastavu Bosne i Hercegovine.

Komentirajući upozorenje ratnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića kako bi referendum mogao otvoriti prostor novim oružanim sukobima u BiH u kojima bi RS mogao opstati najviše deset do petnaest dana, Dodik je kazao kako se RS ne sprema za rat, no spreman je braniti svoj teritorij.

"Kada bi to učinili, to bi samo ubrzalo naš put k samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute", kazao je Dodik novinarima kako ga citira portal banjolučkih "Nezavisnih novina".

Ustvrdio je također kako Halilovićeva izjava nije slučajnost, a dodatne optužbe uputio je na račun predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sugerirajući kako i jedan i drugi razmišljaju na isti način, odnosno kako žele "istjerati Srbe iz BiH."

"Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način istjeraju Srbe iz BiH", izjavio je Dodik.

Potvrdio je kako se pripreme za referendum 25. rujna nastavljaju dodajući kako je uvjeren da će on proteći mirno i bez bilo kakvih sukoba.

Uvreda za preživjele

Voditelj delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao je u četvrtak na smirivanje stanja u toj zemlji i izbjegavanje retorike koja može pojačati postojeće napetosti prouzročene najavom referenduma. Nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem u Banjoj Luci, Wigemark je novinarima kazao da su neodgovorni svi oni koji u ovom vremenu zapaljivom retorikom govore o sukobima.

"To je uvreda za građane ove zemlje i za sve one koji su preživjeli rat u BiH", kazao je švedski diplomat ističući da ni jedna osoba koja je pri zdravoj pameti ne bi smjela ni pomišljati o novom ratu. "EU to svakako neće dopustiti", kazao je Wigemark i pozvao sve da se umjesto na širenje nepotrebnih sukoba koncentriraju na dalje korake koje je potrebno poduzeti kako bi se BiH približila članstvu u Uniji. Podsjetio je da je stajalište EU-a u odnosu na referendum u RS-u najavljen za nedjelju jasno i glasi da je takvo izjašnjavanje nepotrebno.

Vuk TEŠIJA/H
“NE BI BILO DOBRO DA HRVATSKA NIJE SPREMNA”

U četvrtak su na sastanku s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem bili i članovi Hrvatskog generalskog zbora. Pavao Miljavac rekao je da će se i razgovarati o stanju u regiji, posebice događajima u Republici Srpskoj. "Mi smo rekli da ćemo razgovarati sa svima nakon izbora. Neke stvari želimo naglasiti, vjerojatno će i on imati nešto prema nama. Uglavnom, dat ćemo potporu da se što prije formira vlast jer se stvari oko nas kompliciraju. Ne bi bilo dobro da nas uhvate na krivoj nozi. Događa se ono na što smo mi uvijek upozoravali, vidite kako se stvari brzo promijene, a sve je izgledalo stabilno. Iza Republike Srpske je jedna velika sila koja im daje potporu, veliki igrači su u igri. Ne bi bilo dobro da nismo spremni", kazao je Miljavac.

Andrej Plenković

predsjednik HDZ-a

PROTIV SMO REFERENDUMA KOJI JE PRVI KORAK U ODVAJANJU RS-a

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je protiv održavanja referenduma o danu Republike Srpske jer smatra da to može biti prvi korak prema drugom referendumu koji bi vodio odvajanju RS-a od BiH. "Protiv sam tog referenduma. On može biti prvi korak prema referendumu koji bi vodio do odvajanja RS-a od BiH, što nije dobro. To je i jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske i svih ključnih političkih aktera u zemlji", kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a. Smatra da treba djelovati na smirivanju tenzija i više se fokusirati na odluke Vijeća EU-a koje je dalo nalog Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u EU-u. "Upravo kroz taj europski put možemo najbolje zaštititi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, ali i dobrobit svih drugih naroda", poručio je Plenković.

Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike