Regija
PRIKUPLJAJU ETNOGRAĐU

Stara zgrada Babogredske kumpanije postaje muzej
Objavljeno 23. rujna, 2016.

BABINA GREDA

Općina Babina Greda pokrenula je akciju prikupljanja etnograđe radi osnivanja muzeja koji bi trebao niknuti u staroj zgradi Babogredske kumpanije, koja je pod zaštitom Ministarstva kulture, gdje je trenutačno smještena općinska uprava. Cilj je akcije prikupljanje predmeta tradicijskog karaktera, a riječ je o nošnjama i drugom tekstilu, starinskom namještaju, alatu, starim fotografijama, razglednicama, slikama i dokumentima te ostalim predmetima. Akcija će trajati do kraja godine, pa iz Općine pozivaju sve sumještane da se odazovu i svojim donacijama pomognu osnivanje muzeja te vrijedne predmete sačuvaju za buduće naraštaje. Projekt je pokrenut u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera u Županji.

- Imamo kapacitete i vrijednu imovinu koju treba staviti u funkciju građana, da se ne zaboravi naša povijest, prošlost i tradicijski način života. To je bogatstvo jedne sredine, jednog naroda. Osnivanje muzeja zanimljiv je projekt koji će znatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu Babine Grede. Dio muzeja obuhvaćao bi doba Vojne krajine i druge eksponate, a dio planiramo urediti u gastromuzej i muzejskom građom predstaviti povijest gastronomije našeg kraja - pojašnjava načelnik Babine Grede Josip Krnić.

Tako se želi od zaborava otrgnuti autohtona jela, po kojima je to selo nadaleko poznato. Na Stanarskim susretima već se kuhaju starinska jela i općinski čelnici tomu žele dati novu dimenziju. Muzej bi, napominje Krnić, trebao imati svoju priču, ali na neki način biti i gospodarski pokretač Babine Grede.

Uz postavljanje povijesnih predmeta koji obilježavaju Babinu Gredu, u sklopu muzeja namjerava se urediti i virtualna soba u kojoj bi se uz pomoć suvremenih tehnologija prikazala povijest Babine Grede, ali i ono što se u tome selu planira u budućnosti.

- U sljedećoj godini taj će projekt već biti uvršten u općinski proračun jer namjeravamo ići u osnivanje muzeja kao institucije, imenovat ćemo v.d. ravnatelja koji će preuzeti posao i voditi daljnje aktivnosti - zaključuje Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Vratit će stare zanate

- Kroz muzej bismo vratili stare zanate, kovače, štrikere i druge. Namjeravamo školovati i obučiti mlade ljude da preko tih zanata izrađuju suvenire i starinske proizvode. A cijelu priču upotpunit će i naši OPG-ovi i mislim da će u turističkom smislu, uz Interpretacijski centar konjogojstva s jahaonicom, restoranom, multimedijalnom dvoranom i drugim brojnim sadržajima, Babina Greda doista imati što ponuditi i u pravom smislu riječi postati kulturna seoska metropola Slavonije - kaže Krnić.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike