Regija
PRENAMIJENJEN GROFOV LJETNIKOVAC

Otvoren hostel Dravska priča
Objavljeno 22. rujna, 2016.

NOSKOVCI

Jedan od nekada glasovitih plemenitaških ljetnikovaca grofa Draškovića nakon višegodišnje obnove ponovno je zasjao u nekadašnjem sjaju. U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u tom lijepom zdanju između Noskovaca i Noskovačke Dubrave u općini Čađavica jučer je otvoren hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije pod imenom Dravska priča.

O projektima koji su rezultirali i obnovom ljetnikovca na svečanosti njegova otvorenja govorila je ravnateljica ustanove Tatjana Arnold Sabo, a riječi pohvale originalnoj zamisli i realizaciji kroz ostvarene projekte izrekli su pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i načelnik općine Čađavica Mirko Rončević. Svečanost otvorenja uveličali su predstavnica zajedničkog tajništva Interreg programa Mađarska-Hrvatska Antonija Bedeniković, načelnici općina, pročelnici županijskih upravnih odjela, ravnatelji ustanova i drugi.

Realizacijom nekoliko projekata, od kojih je najveći Projekt integracije u EU Natura 2000, a posljednji projekt IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska pod nazivom “Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere” (Tri rijeke > Jedan cilj), u kome su sudjelovale županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s hrvatske strane te Nacionalni park Dunav-Drava s mađarske strane, trošno i derutno zdanje nekadašnjeg dvorca postalo je atraktivni Informativno-edukativni centar, a sada i jedini hostel između Zagreba i Osijeka.

Dravska priča jedinstvena je u Hrvatskoj jer je taj hostel tematski uređen kao “prirodna baština”. U njemu se nalazi “svijet sova”, “svijet riba”, “kutak leptira”, “ptičja pjevaonica”, “dravske šume vila i vilenjaka”, “hotel za kukce”, “flora” i “endemi dunavskog slijeva”, poučna staza do obližnje rijeke “Dravi u zagrljaj”. U zgradi IEC-a nalaze se radni, edukacijski, prezentacijski, a sada i smještajni prostori. Osim zgrade IEC-a i hostela, sredstvima projekta uređen je i perivoj, a na temelju Studije o pticama Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav postavljene su promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica. Objekt će za posjetitelje biti otvoren od 1. listopada.

Petar ŽARKOVIĆ
Sufinancirao EU

Zahvaljujući projektima Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, zgrada ljetnikovca obnavljala se od 2012. godine sredstvima Svjetske banke, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i Virovitičko-podravske županije, a u posljednje vrijeme sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i sredstvima iz IPA programa EU-a. Projekt Natura 2000 vrijedan je 2,2 milijuna kuna, a ukupna vrijednost posljednjeg projekta Tri rijeke > Jedan cilj za sve partnere je 930.662,78 eura, a sufinanciranje EU iznosi 791.057,34 eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike