Svijet
EUROPSKI REVIZORSKI SUD PRIZNAO

Bugare i Rumunje primili su u EU iako nisu bili spremni
Objavljeno 22. rujna, 2016.

Europski revizorski sud skinuo je veo tajne sa slabo poznate stranice europske povijesti priznajući da se u početku protivio pristupanju Rumunjske i Bugarske EU. Tim je zemljama, prema ocjeni Suda, bilo potrebno još vremena da se spreme za apsorbiranje europskih fondova, ali su, pod pritiskom vremenskih rokova, pristupile Uniji. U želji da u budućem proširenju EU-a ne dođe do slične situacije, Sud je nedavno objavio izvješće o trošenju pretpristupnih fondova na zapadnom Balkanu u kome je, uz ostalo, upozoreno na slabe administrativne kapacitete i odsutnost političke volje za reformu institucija u nekim zemljama. Bugarska i Rumunjska ušle su u Europsku uniju u siječnju 2007. unatoč mišljenju revizora da nisu spremne za pristupanje, naveo je Europski revizorski sud (ECA).

Kontrola trošenja pomoći EU-a u zemljama zapadnog Balkana koje se nadaju ulasku u EU upozorila je na značajne nedostatke na strani nacionalnih vlada, priopćila je ECA, prenio je EurActiv.com.

Financiranje bi moglo biti smanjeno ili zaustavljeno kako bi se vlasti u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Makedoniji potaknule da se pridržavaju pravila, predlažu iz Suda. Taj izvještaj o zapadnom Balkanu upozorio je na slabe administrativne kapacitete i manjak političke volje da se reformiraju institucije u nekim zemljama. Također je pokazao da je diljem zapadnog Balkana relativno malo novca otišlo za reformu sudstva, slobodu medija i mjere za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Srbija i Crna Gora počele su pregovore o ulasku u EU, Albanija i Makedonija još nisu, a BiH i Kosovu obećana je perspektiva članstva kada budu spremne. E.Soudil

Bugarska i Rumunjska ušle su u Europsku uniju 2007. unatoč upozorenju revizora

Najčitanije iz rubrike