Novosti
NAKON DRASTIČNOG ZAOKRETA KREŠE BELJAKA

HSS na udaru, HDZ poručuje da će vlast formirati s Mostom
Objavljeno 21. rujna, 2016.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak ponovio je u srijedu kako će ta stranka dati potporu i 100 dana mira budućoj HDZ-ovoj vladi iako planira ostati u oporbi. Beljakova potpora Andreju Plenkoviću kao mandataru izazvala je zgražanje u Narodnoj koaliciji, čiji je HSS član, ali i otvorila pitanja o mogućim motivima tog čina, o dubokim ideološkim podjelama koje slabe stranku te kalkulacije kako “seljaci” sa svojih pet saborskih ruku slabe poziciju Mosta u aktualnim pregovorima o formiranju vlasti s HDZ-om. Time se, naime, HDZ-u otvara alternativa u sastavljanju većine ako pregovori s Mostom zapnu, odnosno Most u pregovorima neće moći postavljati HDZ-u ultimatume.

Međutim, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo potporom HSS-a, ali i poručio da Most ostaje ključni strateški partner HDZ-a. Uvjeren je da će s Mostom uspješno završiti pregovore te formirati parlamentarnu većinu i stabilnu četverogodišnju vladu, dodajući kako su dobrodošli svi oni koji će dati potporu vladi Andreja Plenkovića. Na pitanje je li ga iznenadila Beljakova odluka, jer je u predizbornoj kampanji bio žestoki kritičar HDZ-a, odgovorio je kako ne želi ulaziti u motive zastupnika HSS-a, poručivši kako je dobrodošla svaka potpora iznad potrebnih 76 zastupnika.

Beljak i dalje tvrdi da HSS ostaje opozicijska stranka i da u Plenkovićevoj vladi neće sudjelovati.

Što je rekao Milanović?

- Sto dana je demokratski uzus u svakoj normalnoj državi, ne vidim razloga zbog čega se to ne bi napravilo kako bi se zemlja, vlast, konsolidirala. Mi smo opozicija i danas, i za 100 dana, i do kraja mandata - zaključio je Beljak. Kritizirao je Most, rekavši kako bi se mogao ponašati isto te “ne tražiti ministarska mjesta, fotelje, ne tražiti sinekure, tajne službe, jer evo ni mi to ne tražimo”.

- Pozivam i njih da budu korektiv, da ne traže ništa kao što to ne tražimo mi i onda će biti vjerodostojni - rekao je. Na prozivke SDP-ova Orsata Miljenića kako je prevario birače rekao je kako to nije točno.

- Miljenić i ja smo u kontaktu. Mi smo i dalje kolege i to opozicijske kolege i predstavljat ćemo opozicijske stranke u sljedeće četiri godine - zaključio je šef HSS-a, dodajući kako ne zna kako će se stvari odviti u SDP-u, no da je sa svim njihovim potencijalnim kandidatima za predsjednika u vrlo dobrim odnosima “i to će tako i ostati”. Rekao je da se čuo i s predsjednikom SDP-a u odlasku Zoranom Milanovićem, koji, prema njegovim riječima, apsolutno shvaća taj potez i misli da je to demokratska praksa.

- Mislim da bi on isto napravio da je u mojoj poziciji. Riječ je jednostavno o tome da smo željeli dati mira vladi - objašnjava Beljak. Na pitanje je li to zapravo način “kupovanja vremena” kako bi se riješio nezadovoljnika u stranci, odgovara: “Apsolutno ne”, te podsjeća na HSS-ovu skupštinu 22. listopada.

- Žao mi je što neki ljudi ne shvaćaju da oni koji su glasovali za druge stranke i davali potporu drugim kandidatima, a dio su HSS-a, ne mogu više biti dio HSS-a. To je tako, poručio je Beljak svojim dosadašnjim oponentima u stranci.

Mostov zastupnik i pregovarač Miroslav Šimić ne misli da odluka HSS-a može poremetiti planove Mosta. Dodaje kako sumnjaju u iskrenost Beljakovih najava jer smatraju da je riječ “o foteljaškim, a ne programskim interesima”.

Oprez u pregovorima

- Ako HSS doista odluči podržati buduću vladu, nama će biti drago jer nova vlada traži stabilnost. Nastavljamo pregovore s potencijalnim partnerima iz HDZ-a i namjera nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta, koju mogu podržavati i drugi saborski zastupnici - kazao je Šimić. Ustvrdio je kako je Most pokazao da nije pod utjecajem različitih interesnih skupina, što mnogima ne odgovara, pa i potez HSS-a doživljava kao mogući, ali uzaludan pokušaj nekih interesnih skupina kojima ne odgovara Most na političkoj sceni. Šimić kaže kako s potencijalnim partnerima rade na stvaranju međusobnog povjerenja te da Most ima razloga biti oprezan prema HDZ-u, ali razumiju i oprez HDZ-a, jer su pojedinci stekli dojam da je Most tvrd u svojim stavovima i nije spreman prihvatiti argumente.

Igor BOŠNJAK/H

Božo Petrov

čelnik Mosta

Beljak neće zaustaviti Most

- Svatko ima mogućnost dati podršku iz Hrvatskog sabora vladi HDZ-a i Mosta, to se ne može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno Beljak u tome neće zaustaviti Most - komentirao je Petrov.

Marijana Petir

zastupnica u Europskom parlamentu

Ili se uplašio ili ne zna što radi

- Smatram da su tu dva aspekta: jedan je taj da se Beljak doista uplašio i ne zna što radi, a drugi je taj da on uopće više ne upravlja strankom i nema nikakav utjecaj - rekla je Marijana Petir za Tportal. Ona vjeruje da je Beljak bio prisiljen povući ovakav potez pod pritiskom drugih izabranih zastupnika i Predsjedništva HSS-a. Petir kaže da i dalje smatra da je na korektan poziv predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića trebalo odgovoriti razgovorom jer njezina struja u HSS-u želi da se programi HSS-a ugrade u program vlade.

Orsat Miljenić

SDP

Prijevara birača

Kandidat za predsjednika SDP-a Orsat Miljenić postupak HSS-a smatra prijevarom birača. “Svaka stranka radi za sebe. U ovom trenutku mi je nejasno tko je pozicija, tko opozicija. To je stvar HSS-a, ali nitko nema pravo varati birače”, rekao je. To, smatra, pokazuje da SDP treba pažljivije razmišljati s kim će i hoće li koalirati. Podsjeća i da je HSS na izbore išao kao dio Narodne koalicije, predvođene SDP-om, te tumači da su glasovi kojima je ušao u Sabor glasovi koalicije. “To je nešto o čemu će HSS polagati račun biračima”, kaže Miljenić.