Osijek
IZLET PD ZANATLIJA

Školarci u čarobnoj šumi Striborovoj
Objavljeno 22. rujna, 2016.

Kako bi djecu i mlade naučili uživati u prirodi u Planinarskom društvu Zanatlija osnovali su skupinu Dumina. Prošli su vikend organizirali izlet na planinu Dilj, kojem se odazvalo 138 planinara. Tri autobusa puna djece iz OŠ Franje Krežme, SOS dječjeg sela Ladimirevci, I. i II. gimnazije, cijelih obitelji i brojnih iskusnih planinara, krenuli su put Rastušja, rodnog sela Dragutina Tadijanovića.

- Pred njegovom rodnom kućom oduševili su nas učenici učiteljice Ksenije Vilić, koji su recitirali Tadijin “Pozdrav šumi”. Nakon pozdravne riječi Miroslava Bjelobrka, nasljednika poznatog barda, obišli smo rodnu kuću i štagalj te se upisali u spomen-knjigu. Iako je počela padati kiša, nitko se nije obeshrabrio, nego su svi nastavili izlet - kaže prof. Tihana Pavičić, koja je na izlet povela svoje učenike iz II. gimnazije.

Mlađa djeca i obitelji krenuli su na kraću stazu popularnog naziva “Od Ivane do Tadije”, gdje su pješačili put igrališta uređenog u stilu bajki Ivane Brlić-Mažuranić do planinarskog doma “Đuro Pilar”. Tamo su na igralištu igrali nogomet, pikado, ljuljali se, plesali uz glazbu na razglasu, potezali uže te roštiljali kobasicu i slaninu. Učiteljica Vilić s djecom je provela zanimljiv kviz na temu bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Nije bajkovito bilo samo na izletu mlađih planinara. Oni malo veći i veliki planinari u pratnji lokalnog vodiča Ivice Klema, obišli su dužu stazu pod nazivom “Čarobna šuma”.

- Naš nas je vodič poveo od mjesta Brodski Zdenci, tamošnjeg groblja i crkvice sv. Petra put Pljuskare. Od hrasta starog 500 godina išli smo prema izvoru Bukovac koji naš vodič redovito održava. Na ostacima Panonskog mora divili smo se okaminama školjki i ježinaca, pronašli rogove zaštićenog kukca jelenka. Učenici nisu svjesni da su na pravoj izvanučioničkoj nastavi i da koriste, kako kaže vodič Ivica Klem, oči i uši kao miš na računalu. Svako stablo u ovoj šumi ima svoje ime, baš kao u pravoj bajci čarobne šume: svjetionik, žirafa, nosorog, stopalo, kozlić, itd. - priča naša sugovornica.

Nakon pet sati hoda došli su do doma “Đuro Pilar”, gdje su ih čekali vatra i razigrana djeca koja su cijelo popodne provela u igri, kao i stariji koji su uživali u pogledu na Slavonski Brod. Izlet je završio zajedničkom fotografijom svih sudionika pred domom “Đuro Pilar” u brodskom vinogorju.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana