Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA “MJERILA OCJENJIVANJA U RAZREDNOJ NASTAVI”

Sveučilišni udžbenik koji će riješiti problem hiperinflacije odlikaša
Objavljeno 21. rujna, 2016.

Ivana Stanić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek i doktorandica Komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, i dr. sc. Edita Borić, profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, autorice su sveučilišnog udžbenika “Mjerila ocjenjivanja u razrednoj nastavi”, predstavljenog na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Ovo je prvi sveučilišni udžbenik, a ujedno i prva mjerila, odnosno kriteriji ocjenjivanja na razini Hrvatske, koji su usklađeni sa Zakonom o odgoju i obrazovanju te Pravilnikom o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika, rečeno je na predstavljanju. Stoga ne treba čuditi da najveća dvorana Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZ) nije bila dovoljno velika za sve zainteresirane, pa su mnogi stajali.

- Ova knjiga donosi temeljna polazišta za objektivno ocjenjivanje u nastavnim predmetima hrvatski jezik, matematika, priroda i društvo, likovna i glazbena kultura od 1. do 4. razreda osnovne škole. Za svaki smo razred po predmetima i ocjenama podrobno razradile mjerila ocjenjivanja koja će učiteljima pomoći u kvalitetnom vrednovanju učeničkog znanja i postignuća. Učenicima će jednoznačna mjerila ocjenjivanja biti putokaz u praćenju vlastita učenja i zalaganja, a roditeljima vrijedna povratna informacija o razvoju i napretku njihova djeteta - kaže autorica Ivana Stanić.

Da je doista riječ o važnom udžbeniku, potvrđuje dolazak dožupana Dragana Vulina, zamjenika gradonačelnika Vladimira Hama te prof. dr. sc. Marija Vinkovića, prorektora za nastavu i studente osječkog Sveučilišta. Vulin i Ham istaknuli su da se nadaju da će ovaj udžbenik riješiti problem hiperinflacije odlikaša u našim školama. V. Latinović

UJEDNAČENOST, KREATIVNOST I OBJEKTIVNOST U OCJENJIVANJU

Knjigu je sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, izdavač je Školska knjiga, a namijenjena je studentima nastavničkih fakulteta, učiteljima razredne nastave i roditeljima. Na promociji su govorili prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan FOOZ-a; dr. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige; Emina Šinka, ravnateljica osječke OŠ Svete Ane; urednica knjige Slavenka Halašev i učiteljica Marijana Kirijan, koja je istaknula da knjiga potiče učitelje na ujednačenost, kreativnost i objektivnost u ocjenjivanju.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike