Osijek
SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI

Nedostaje hospicij i pravna zaštita
Objavljeno 22. rujna, 2016.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna, obilježen je jučer, Alzheimer Caféom, u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije. Organizirali su ga Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije i udruga Memoria, koja djeluje u sklopu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

- Alzheimer Café organiziramo s ciljem destigmatizacije bolesti, pružanja potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenju znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi. S obzirom na to da je gubitak mentalnih i psihičkih sposobnosti progresivan, dijagnosticiranje u ranijim stadijima bolesti nužno je ne samo zbog medicinskih razloga nego i zbog rješavanja pravnih i brojnih drugih pitanja vezanih uz bolesnika u stadiju u kojemu je sposoban donositi odluke vezane uz sebe i svoju obitelj - kaže Silvija Dološić, predsjednica Povjerenstva i udruge Memoria.

Rješenje je problema u sustavnoj senzibilizaciji javnosti, destigmatiziranju bolesnika, boljoj edukaciji o prepoznavanju prvih simptoma bolesti i prilagodbi svakodnevnoga života obitelji i oboljeloga. Kako bi se usporilo napredovanje bolesti, oboljeli mora biti integriran u društvo te raditi na održavanju svojih preostalih sposobnosti, rečeno je na skupu.

O Alzheimerovoj bolesti govorili su liječnici psihijatri, doc. dr. sc. Ljiljana Radanović Grgurić, iz KBC-a Osijek, i dr. med. spec. Tomislav Pavlović iz Našica, te doc. dr. sc. Svetlana Tomić, voditeljica Odjela za bolesti poremećaja pokreta i neuromišićne bolesti KBC-a Osijek. Potporu u rješavanju brojnih problema oboljelih od ove bolesti, a u Osječko-baranjskoj županiji ima ih više od 6500, i njihovih obitelji, dali su župan Vladimir Šišljagić i Antun Kapraljević, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije. V. Latinović

6500

oboljelih od “alzheimera” registrirano je na području Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...

POVRATAK OTPISANIH DEVETI PUT

Godišnje okupljanje nasmiješenih pasa

MEĐUNARODNA SURADNJA OŠ ANTUNA MIHANOVIĆA

Karavana prijateljstva okupila je škole iz šest država

Najčitanije iz rubrike