Regija
PRIJEVAROM DO SAŽALJENJA I NOVCA

Đakovčanka “prodaje” priču da u javne radove mora nositi malo dijete
Objavljeno 22. rujna, 2016.
Mlada žena tvrdi i da je dijete alergično, a tvrtku koja je praonica perja prijavila je kao svoju lažnu adresu

ĐAKOVO - Da ljudska mašta može biti uistinu bujna pri domišljanju prijevara, svjedoči i primjer iz Đakova na koji nas je upozorilo nekoliko čitatelja, ali u namjeri da pomognemo “nesretnoj” mladoj ženi koju su, kako je pričala, potjerali u javne radove unatoč tome što ima bebu od osam mjeseci pa ju, kako su nam prepričali čitatelji, ostavlja pod stablom dok radi. Priča koja vas dirne u srce, a i u novčanik, pa posegnete ako treba i za onim zadnjim što imate, jer ipak je mladoj ženi i bolesnom, alergičnom djetetu, potrebnije nego vama. I zaista, odlučili smo i mi objavom priče pomoći jadnoj ženi, no otkrili smo, prema svemu sudeći, dobro smišljenu priču uvjerljive prevarantice.

Problem do problema

- Žena kao podstanarka živi u Đakovu, u Zagrebačkoj ulici 7. Ima dijete u dobi od osam mjeseci, alergično je, još nije testirano pa se ne zna točno na što. Kaže da prima socijalnu pomoć od 800 kuna, a sada i radi u komunalnom na javnim radovima. Kaže da je neki dan povela malog sa sobom, jer joj nema tko čuvati dijete pa je bilo pod drvetom dok je ona radila. Lijekove, odnosno kapi, mora kupovati na slobodno jer ne idu na recept. Nema porodiljni jer sud nije riješen i nije “službeno” skrbnica nad djetetom. Zbog istih razloga nema pravo na dječji doplatak. Sud nije riješen jer se muž ne pojavljuje. Ona nema telefon pa sam je pitala gdje se okupljaju i kada idu raditi. Rekla mi je da ide danas u 16 sati kod teniskog igrališta, ona zgrada od Univerzala. Sa Zavoda za zapošljavanje poslali su je na rad, ili će izgubiti pravo na socijalnu pomoć, iako dijete ima samo osam mjeseci, a sve je zbog neriješenog statusa skrbnice - ispričala nam je nedavno naša čitateljica (podaci poznati redakciji) u čiji je ured došla moliti pomoć. Rekla joj je, kaže, i da se predstavila imenom Suzana Tomašević.

Kako bismo pomogli njoj i djetetu, krenuli smo i mi u potragu za mladom ženom, krenuvši od adrese na kojoj je tvrdila da stanuje, proseći novac za lijekove za dijete. Na toj adresi pronašli smo obiteljsku kuću u kojoj je smještena i privatna tvrtka koja se bavi proizvodnjom i održavanjem pernate posteljine te uslugom praonice perja. Rekoše nam vlasnici da nemaju podstanare, a za ime spomenute žene nikad nisu čuli. Kažu, znaju ponekad navratiti Romi – zbog perja.

Nigdje evidentirana

Kako se žena predstavila kao djelatnica u javnim radovima u gradskom komunalnom poduzeću Univerzal, provjerili smo i ondje imaju li takvo ime na popisu, gdje su nam rekli kako za nju nikad nisu čuli, niti se nalazi kod njih u evidenciji. Dapače, sama izjava našoj čitateljici da ide poslijepodne raditi ne drži vodu, jer u javim radovima djelatnici rade - prijepodne.

Ni u evidenciji đakovačke ispostave Zavoda za zapošljavanje koji ju je, prema njezinoj tvrdnji, “potjerao” u javne radove kako ne bi izgubila pravo na socijalnu pomoć, nemaju podatke o ženi spomenutog imena i prezimena. K tome, kažu nam, ni u kom slučaju ne bi pozivali na rad mladu majku sve dok dijete ne navrši jednu godinu života.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Đakovu Duravka Petrović, kaže kako su pregledali popis svih koji su u zaposleni u javnim radovima na području Grada Đakova.

- Od njih 130, među kojima su i korisnici naših davanja i oni koji to nisu, žene s tim imenom nema. Osim toga, dalje sam kroz aplikaciju provjerila da postoje dvije osobe s takvim imenom - jedna je u Puli, a druga u Slavonskom Brodu - kaže ravnateljica Petrović, pozivajući da im se, ako se dozna da se radi o osobi koja na bilo koji način zanemaruje interes djeteta, to javi. I ona nam je rekla kako se nekog tko ima dijete u dobi od osam mjeseci sigurno ne bi pozivalo na javne radove.

Maja MUŠKIĆ
Socijalna pomoć uz javne radove

Zaposlenje u javnim radovima, kako su nam pojasnili u Centru za socijalnu skrb, ne isključuje primanje socijalne pomoći. “Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, ako je netko korisnik socijalne naknade, prvi mjesec zaposlenja primiti će 100 posto naknade, drugi mjesec je umanjena za 25 posto, treći mjesec za 50 posto, a tek nakon toga gubi se naknada. To je zapravo poticaj ljudima da, bez obzira na to što primaju socijalnu pomoć, idu u javne radove”, pojašnjava ravnateljica Centra Dubravka Petrović.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike