Novosti
VEĆINA UČENIKA TVRDI:

Cigarete i alkohol su nam lako dostupni
Objavljeno 21. rujna, 2016.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je u utorak rezultate europskog istraživanja ESPAD 2015. o trendu smanjivanja pijenja i pušenja kod adolescenata, s naglaskom na konzumaciju novih droga te novih potencijalno ovisničkih ponašanja, koji ukazuju na to da učenici manje piju i puše, ali su podatci o pijenju pet i više pića u jednoj prigodi i dalje zabrinjavajući. Istraživanje ESPAD provodi se već 20 godina, a u istraživanju ESPAD 2015. sudjelovalo je 35 zemalja s ukupno 96.043 učenika koji su u 2015. navršili 16 godina.

Pozitivne promjene vidljive su vezano uz pušenje učenika. Prema rezultatima istraživanja, više od polovine učenika izjavilo je da nikada nije pušilo, dok je manje od četvrtine, njih 21 posto, izjavilo da trenutno puši. Udio učenika koji su počeli pušiti u dobi od 13 godina i ranije smanjio se u proteklih dvadeset godina s 10 na četiri posto. U Hrvatskoj 38 posto učenika nikad u životu nije pušilo cigarete, dok je 62 posto njih imalo to iskustvo, a 33 posto učenika lani je izjavilo da su trenutni pušači. Usprkos vrlo strogim zakonima vezanim uz prodaju duhanskih proizvoda maloljetnicima, u većini zemalja učenici navode kako lako mogu nabaviti cigarete, a u Hrvatskoj to tvrdi 72 posto učenika. Adolescenti u Europi i dalje piju mnogo, ali vidljiv je pozitivan trend jer se uporaba alkohola među učenicima od 1995. smanjila s 89 na 81 posto. Prema podatcima ESPAD 2015., u Hrvatskoj je 92 posto učenika u životu pilo alkohol, 55 posto u posljednjih 30 dana, a 16 posto ih je u posljednjih 30 dana iskusilo pijanstvo. U Hrvatskoj 87 posto učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan.

Uporaba psihoaktivnih droga je stabilna, ali i nadalje s visokim udjelom, a razlikuje se od zemlje do zemlje i kreće se u rasponu od 6 do 37 posto. U prosjeku, 18 posto učenika izjavilo je da je uzelo drogu bar jednom u životu. Hrvatska se po konzumaciji ilegalnih droga u životu nalazi iznad europskog prosjeka – 22 posto učenika navodi da je bar jednom u životu probalo drogu. Prema izjavama učenika, najučestalija droga koju konzumiraju je kanabis. H

OVISNOST O INTERNETU

Ovogodišnje izvješće navodi da je potrebno vrlo pažljivo proučiti i istražiti razvoj ovisnosti o internetu među mladima. Djevojke su koristile društvene mreže više od mladića (četiri ili više dana u tjednu; 83 posto djevojaka u odnosu na 73 posto mladića). Online igranje igrica više je zastupljeno kod mladića, a u svim zemljama sudionicama istraživanja zabilježen je veći udio mladića koji su izjavili da su u životu kockali u bilo kojem obliku (23 posto u odnosu na 5 posto kod djevojaka).