Crna kronika
POŽEGA POD OPSADOM

Amiru Mafalaniju opet
se sudi zbog prijevare
Objavljeno 20. rujna, 2016.

POŽEGA

Jučerašnje suđenje Amiru Mafalaniju (35), osuđenom na 16 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića 23. listopada 2008., pod opsadno je stanje jučer stavilo Općinski sud u Požegi.

Policajci su dugim cijevima osiguravali sud i okolne ulice dok je trajala sudska rasprava Mafalaniju, kojom je predsjedao sudac Damir Ronko. Kako doznajemo, Vrhovni sud ukinuo je Mafalaniju presudu iz 2010. godine kojom je bio nepravomoćno osuđen da je požešku tvrtku Williams oštetio za 25 tisuća kuna. Tada je bio osuđen na deset mjeseci zatvora uz dvije godine kušnje, jer je od spomenute tvrtke naručio 252 litre voćne rakije u bocama od 0,75 litara koje su mu isporučene, ali ih nikada nije platio. Prvostupanjskom presudom morao je platiti i 25.000 kuna odštete požeškoj tvrtki.

U ovoj priči s Mafalanijem optužen je bio i Marko Dučkić, direktor Mafalanijeve tvrtke Centar-Konto. Isti dvojac optužen je i da je, dva mjeseca prije okrutnog ubojstva u Zagrebu, naručio preko iste tvrtke iz Splita prušut i sir u vrijednosti 100 tisuća kuna, koje također nisu platili. Mafalani, Sirijac s hrvatskim državljanstvom, lažno se predstavljao kao komercijalist Davor Matić.

Mafalani je jučer na Općinski sud u Požegi doveden s lisičinama na rukama i nogama, pod jakim mjerama policijskog osiguranja, i to ravno iz zatvora u Lepoglavi.

Na Općinskom sudu u Zagrebu Mafalani je bio optužen da je u travnju 2008. organizirao izdavanje mjenica bez pokrića tvrtke Sigrad d.o.o. Optužnicom se tereti suoptuženog u ovom slučaju Danijela Bjelankovića da je kupio tvrtku Sigrad d.o.o. kako bi fiktivno postao direktor, da bi zatim naručivali robu od tri tvrtke i plaćali mjenicama koje se nisu mogle naplatiti. Rasprava u tom slučaju i njegovu pomagaču bila je odgođena jer je Amir Mafalani večer prije u zatvoru obrađen zbog prijetnje.

Na Općinskom sudu u Vrbovcu 2010. godine Malafani je nepravomoćno osuđen uvjetno na godinu i pol dana zatvora zbog posjedovanja ilegalnog oružja. Naime, policija je 2008. godine u vikendici njegove bake pronašla dvije ručne bombe bez upaljača s detonatorom, 183 komada streljiva kalibra 7,62 i 260 komada streljiva 5,56 milimtara za automatsko vojno oružje te revolver Hopkins Allen. Mafalani je tvrdio da oružje nije njegovo, već da mu je prijatelj dio oružja ostavio 2004. godine, dok je ostalo pripadalo njegovu djedu.

Sandra LACIĆ
TUŽIO DRŽAVU ZBOG BRUTALNOSTI SPECIJALACA I DOBIO SLUČAJ

Amir Mafalani tužio je državu zbog policijske brutalnosti pri uhićenju u slučaju atentata na Ivu Pukanića i Niku Pranjića. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je, nakon tužbe njegove odvjetnice, da mu Hrvatska mora isplatiti 140 tisuća kuna odštete.

Sud za ljudska prava potvrdio je da su pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su 29. listopda 2008. upali u Mafalanijev stan, primijenili prekomjernu silu.

lisičine

MAFALANIJU SU BILE VEZANE I RUKE I NOGE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike