Ekonomija
ORAHOVAČKI PHOENIX - NAJBOLJI MALI IZVOZNIK U RH

Sami obrazuju svoje radnike,
narudžbe rastu a kapaciteti
su im popunjeni šest mjeseci
Objavljeno 21. rujna, 2016.

Orahovački Phoenix najbolja je mala tvrtka izvoznik u Hrvatskoj. Phoenix danas zapošljava više od 70 osoba, a većinom domaće Orahovčane, čime izravno prehranjuje velik broj orahovačkih obitelji, a treba svakako reći da u tvrtki radi gotovo cijela momčad orahovačkog nogometnog kluba Papuk, čime jedan od vlasnika, Dalibor Fofonjka, koji je predsjednik Papuka, pomaže mladima da uz sport ostanu u svojoj sredini. Tvrtka Phoenix nedavno je dobila iznimno veliku i cijenjenu nagradu, naime, proglašena je najboljom malom tvrtkom izvoznikom u Hrvatskoj u konkurenciji 20 tisuća tvrtki.

Brend star 40 godina

Tvrtka radi punih 26 godina i u vlasništvu je trojice braće Fofonjka - Dalibora, Dražena i Gorana.

- Privatna djelatnost u proizvodnji opruga datira iz 1969. godine, kada tri brata prijašnje generacije osnivaju obrtničku radionicu u Bjelovaru. Otac Juraj Fofonjka (sada u mirovini) 1976. odlazi u Austriju i osniva firmu Fortuna federn, koja je imala isti program. Godine 1988. proizvodnja se seli u Hrvatsku u Orahovicu. Firma u Austriji ne gasi se do kraja, ostaje kao brend star 40 godina i bavi se marketingom, prodajom i nabavom te služi kao servis poduzeću Phoenix u Hrvatskoj, vodi ju najmlađi brat Goran. Sav izvoz, a to je 90 % naše proizvodnje (opruge i strojevi), plasiramo preko tog matičnog poduzeća. Godine 1992. počinje proizvodnja strojeva za izradu opruga, to je danas glavni proizvod koji se u cijelosti izvozi, a tržište nam je cijeli svijet (sve tvornice opruga.) Naši strojevi prodani su na sve kontinente, od Amerike, Australije, Azije, Europe sve do Japana. Strojevi su visoke tehnologije, CNC upravljani. Imamo jak vlastiti razvoj i surađujemo, recimo, s PMF-om Osijek. Godine 2006. selimo se u novi proizvodni pogon, veličine 2500 četvornih metara.

Strojna obrada usko grlo

Zbog krize na svjetskom tržištu imali smo pad u ukupnom prometu, no brzo smo se oporavili, tako da smo već 2010. ukupan promet vratili na vrijeme prije krize. Iz naše je povijesti vidljivo da djelujemo na svjetskom tržištu, a naša poslovna filozofija je da imamo dva-tri programa, jer uvijek nešto ide. Do sada je takva poslovna politika dala dobre rezultate – počinje priču jedan od vlasnika, Dalibor Fofonjka.

- Što se tiče planova za budućnost, moramo ojačati i modernizirati strojnu obradu jer je to usko grlo. Moramo brzo reagirati jer fiksne narudžbe rastu i trenutno su nam kapaciteti popunjeni šest mjeseci. Kupci duže rokove ne mogu prihvatiti i ako ne želimo da kupuju od konkurencije, moramo povećati kapacitete i skratiti rokove. To povlači investiranje u opremu, a i otvaranje novih radnih mjesta. Trenutno smo bili prisiljeni kupiti jednu glodalicu srednje veličine koja je bila na zalihi, a za veljaču iduće godine imamo naručenu veliku glodalicu vrijednosti oko 1,800.000 kuna. Te dvije investicije trebale bi riješiti usko grlo u strojnoj obradi. Za taj stroj moramo riješiti prihvatljivo financiranje u skladu s našom politikom - kaže Fofonjka te ističe kako se tvrtka također susreće s određenim problemima.

- Kadar koji nam šalje obrazovni sustav nije dovoljno educiran za naš nivo proizvodnje. Radnike koji opslužuju naše automatske strojeve sami obrazujemo jer ih na tržištu rada nema. Ovako priučeni kadar samo djelomično zadovoljava. Na svjetskom se tržištu susrećemo s konkurencijom koja takve probleme nema. Tržište je dinamično i s takvim rokovima mi ne možemo konkurirati na svjetskom tržištu.

Suradnja sa srednjom školom

Naša konkurencija su poduzeća EU koja imaju kamatu sufinanciranu sa 2 % ili fondovi EU sudjeluju u investicijama sa do 50 % nepovratnih sredstava. Azijski konkurenti, Singapur, Hong Kong, Koreja, imaju sufinancirane kredite za proizvodnju za izvoz (kamata je 2 %). Za nas kao izvoznike najprihvatljivije bi bilo da nas državne banke prate u realizaciji kredita koje daje HBOR. Kako bi što bolje potaknuli obrazovanje novog kadra, vlasnici tvrtke Phoenix blisko surađuju sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” Orahovica oko obrazovanja CNC operatera.

- Prošle školske godine u suradnji sa školom pokrenuli smo sekciju robotike i računarstva, u početku je naš inženjer Stojković bio mentor, a opremu u rad platili smo mi. Ove je godine upisan prvi razred CNC operatera, a mi smo posudili glodalicu za praksu i njih šestero će pohađati praksu u našoj tvrtki. Ovdje moram pohvaliti ravnatelja orahovačke srednje škole Zorislava Milkovića, koji, eto, uvodi nove školske programe vrijedne za budućnost. Razgovaramo s ravnateljem Milkovićem o daljnjoj suradnji, pa tako iduće godine želimo da krene razred matematike i računarstva pri Gimnaziji. Naš uspjeh temeljimo na jakom razvoju i obrazovanju kadra, trenutno imamo 12 inženjera. Ove jeseni ide akcija osnivanja sekcija robotike u osnovnim školama Zdenci, Čačinci i Orahovica.

Vladimir GRGURIĆ

Ovoj je tvrtki potvrda odličnog poslovanja nedavno došla iz Ministarstva poduzetništva i obrta

BAVE SE I PČELARSTVOM

Obitelj Fofonjka bavi se i pčelarstvom i žele pokrenuti proizvodnju zdrave hrane. Što god da pokrenu, žele to učiniti u Orahovici i pokušati što više mladih zadržati na tom području.

Zbog državne administracije kasni gradnja nove hale

U našoj tvrtki krećemo u gradnju nove proizvodne hale, to nam malo kasni zbog državne administracije.. U jednoj grupi proizvodnje strojeva, a riječ je o dizajniranju konstrukcija i osmišljavanju novih tehnologija kako bismo poboljšali proces vrućeg namatanja, već smo sada među tri najbolje tvrtke na svijetu – zaključuje drugi brat, Dražen Fofonjka.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike