Sport
HRVATSKI TENISAČI U STUDENOM DOČEKUJU ARGENTINU

Ova Hrvatska može
pobijediti svakoga!
Objavljeno 19. rujna, 2016.
Hrvatska je domaćin, ali nije poznato koji će grad ugostiti veliki finale

Hrvatska teniska reprezentacija 4. prosinca 2005. u Bratislavi je igrala svoj prvi finale Davis Cupa u povijesti i u velikom meču pobijedila Slovačku (3:2) te zasjela na teniski krov svijeta! Hrvatsku su do vrha odveli Ivan Ljubičić i Mario Ančić, uz njih su bili Goran Ivanišević i Ivo Karlović te na klupi teniski maher Niki Pilić.

Jedanaest godina kasnije na sceni su neki drugi dečki, ali Hrvatska ponovno može na svjetski vrh. Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić..., pod ravnanjem izbornika Željka Krajana, u zadarskom polufinalu su prošlog vikenda sredili Francusku (3:2) i izborili finale u kojem od 25. do 27. studenoga u Hrvatskoj dočekuju Argentinu.

Zagreb, Split, Zadar...

Predvođeni fantastičnim Marinom Čilićem osigurali smo veliki finale, igramo s Argentinom kod kuće, ali još se ne zna u kojem gradu. Nemamo puno izbora, prema pravilima Međunarodne teniske federacije (ITF) dvorana (ili na otvorenom) za finale mora biti kapaciteta najmanje 12.000 mjesta. Kako se igra krajem studenoga, u Hrvatskoj je isključen meč na otvorenom, a u tom slučaju uvjet udovoljavaju samo zagrebačka Arena te splitska dvorana Spaladium. Domaćin Zagreb ili Split sasvim realno, ali postoji velik problem. Obje dvorane u tom su terminu zauzete. U zagrebačkoj Areni baš od 25. do 27. studenoga gostuje Marvel Universe Live; oni koji se razumiju kažu kako je to obiteljski show kakav nije viđen na ovim prostorima. U Spaladiumu je pak 26. studenoga zakazan koncert Hladnog piva, a i vikend prije splitska dvorana je u znaku rocka (koncert Parnog valjka). Kako teniska podloga u dvoranu mora biti postavljena mnogo prije, sedam-osam dana prije finala, Spaladium bi morao oba vikenda biti slobodan. Situacija nije sjajna, nije poznato može li se obiteljski show otkazati ili pomaknuti u drugi termin, ali je izvjesnije da se to može napraviti s koncertima Parnog valjka i Hladnog piva u Splitu... Na potezu je Hrvatski teniski savez koji je još u nedjelju nakon pobjede nad Francuzima morao krenuti u dogovore s odgovornim ljudima dviju najvećih hrvatskih dvorana. Možda se HTS odluči i na drugu mogućnost, pa od ITF-a zatraži dozvolu za manju dvoranu, a u tom bi slučaju Zadar bio logičan izbor. Proteklog vikenda pokazao se kako osim košarkaškog može biti i teniski grad, Čilić i društvo prezadovoljni su atmosferom i podrškom u Višnjiku, pa se možda razmisli i o toj opciji.

Maradona u svlačionici

No, gdje god ugostili našu “crnu mačku” Argentinu, Hrvatska u studenome ima jasan plan - uzeti “salataru”, pokal namijenjen pobjedniku Davis Cupa. Posao neće biti lagan, od 1900. godine, otkako se igra DC, nije mnogo reprezentacija osvajalo trofej pobjednika momčadskog teniskog natjecanja, no Hrvatska se u ugledno društvo slavodobitnika upisala 2005., druga prilika je 2016. Dočekujemo Argentinu s kojom nemamo dobra iskustva. Igrali smo tri puta i tri puta izgubili od “gaučosa”, svaki put u četvrtfinalu Davis Cupa. Prvi meč 2002. u Buenos Airesu pamtimo po fanatičnom navijanju, punim tribinama Lawn Tennis Cluba, preokretu i pobjedi domaćina te Maradoni, ponajboljem nogometašu svih vremena, koji je sva tri dana bučno bodrio Argentince. Maradona je navijao  za svoje, ali u jednom trenutku ušao je u hrvatsku svlačionicu i ispunio si želju - upoznao se s Goranom Ivaniševićem. Hrvatska je tada u Argentini vodila 2:0, ali Ivanišević je ozlijedio rame, pa je umjesto njega uskočio Karlović i izgubio u ključnom meču od Gaudija. Igrali smo i 2006., Hrvatska kao pobjednik Davis Cupa dočekala je “gaučose” u Zagrebu bez Ančića (ozljeda leđa), a Ivan Ljubičić nije mogao sam i poraženi smo 3:2. Prije četiri godine u Buneos Airesu Argentinci su slavili s lakih 4:1. Na redu je najvažniji meč, veliki obračun u kojem Hrvatska ide po drugi, a Argentina nakon nekoliko izgubljenih finala po prvi trofej pobjednika Davis Cupa.

Ivana LIOVIĆ

Izbornik Željko Krajan ima vrlo blizak odnos s igračima, u momčadi je stvorena odlična atmosfera, a na krilima te pozitive idemo po naslov pobjednika

MARIN OSTAO 11.

Marin Čilić proteklog tjedna nije skupljao ATP bodove, već u Zadru vodio Hrvatsku do pobjede nad Francuskom. No, ostao je na 11. mjestu najnovije ATP ljestvice. Prošlotjedne pozicije zadržali su i Ivo Karlović, Borna Ćorić i Ivan Dodig. Karlović je ostao na 20. mjestu, Ćorić na 42., a Dodig na 89. Vrh ljestvice je nepromijenjen. Prvi je srpski tenisač Novak Đoković, drugi Škot Andy Murray, a treći je Švicarac Stanisalas Wawrinka.

Amerikanci kao sudbina

Hrvatska je 2005. osvojila Davis Cup, a put prema trofeju otvorio se u Carsonu, predgrađu Los Angelesa. Ljubičić i Ančić tada su srušili američki “dream team” i kasnije preko Rumunjske, Rusije i Slovačke otišli do povijesnog uspjeha. Hrvatska je i ove godine na putu do finala imala Ameriku, možda je to neki mig sudbine da opet osvajamo. Do finala 2016. došli smo gostujućim pobjedama nad Belgijom (3:2) i Amerikom (3:2), zatim je kod kuće pala Francuska (3:2) i na redu je Argentina koja je u polufinalu pobijedila i s trona svrgnula Veliku Britaniju.

prekid niza

Hrvatska nikada nije pobijedila Argentinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike