Regija
POŽEŽANI PRIPREMILI PROJEKT

Inkubator vrijedan 16 milijuna kuna
Objavljeno 19. rujna, 2016.

Grad Požega intenzivnije je krenuo u realizaciju Poduzetničke zone te je na Gradskom vijeću često okrupnjavanje zemljišta, rješavanja problematike imovinskih prava, uvrštavanja u GUP i drugo. Poduzetnička zona dobila je konture, intenzivno se radio i projekt za Poduzetnički inkubator i trebalo je još samo osigurati novac.

- Prošli tjedan objavljen je natječaj pri Ministarstvu poduzetništva, a Grad Požega ima pripremljenu dokumentaciju. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u Požegi gdje rješavanjem pitanja inkubatora rješavamo i početak realizacije cijele Poduzetničke zone. Definirali smo zonu i trenutačno se utvrđuju prava i povrat Crkvi, koja je podnijela zahtjev za povrat oduzetih čestica u budućoj Poduzetničkoj zoni. Do okončanja postupka povrata nije moguće riješiti parcelacijski elaborat. Riješili smo i s privatnim osobama čestice koje su u toj zoni, a ostaje još ovaj sporni dio koji nas zaustavlja u definiranju Poduzetničke zone – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović. On naglašava da projekt Poduzetničkog inkubatora koji se gradi na gradskom zemljištu zbog toga neće trpjeti. Otvorit će se vrata novim poduzetnicima i radnim mjestima. Parcelacijski elaborat za dalji razvoj cijele zone još će morati čekati.

– Toliko vremena je prošlo, a nama su ostali ovi neriješeni slučajevi. Danas da dođe bilo koji investitor i da nam nudi ne znam kakav novac, Grad mu ne može osigurati ništa jer smo blokirani zbog jednog procesa u kojem Grad direktno nema poveznicu - rekao je.

Pprijave kreću od 1. listopada, a u gradskom Uredu za EU integracije potrebno je ubrzano prilagoditi projekt uvjetima i obrascima iz natječaja.

– Ukupno na razini Hrvatske na raspolaganju je 380 milijuna kuna, a po jednom projektu može se aplicirati do 20 milijuna kuna. Poduzetnički inkubator Požega vrijedan je 16 milijuna kuna i uklapa se u zadane elemente. Prema procesu ocjenjivanja u Ministarstvu poduzetništva očekujemo pozitivan odgovor do kraja godine. Planirano je sufinanciranje s 85 posto, a natječaj će dozvoliti i bolje uvjete, pa se mogu prijaviti i soft aktivnosti i obvezna infrastruktura – istaknuo je dr. sc. Mario Šostar, pročelnik ureda.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike