Regija
NESVAKIDAŠNJE UPOZORENJE

U Majaru kraj ceste osvanuo prometni znak “svinje na cesti”!
Objavljeno 20. rujna, 2016.

ĐAKOVO/MAJAR - Prometni znak “divljač na cesti” sasvim je uobičajeno upozorenje uz ceste, ali trokut s upozorenjem – svinja na cesti?! No moguće je, i to u selu Majar u općini Levanjska Varoš, uz državnu cestu Đakovo - Požega, DC 38, a postavljen je u petak!

Raste nezadovoljstvo

Time je poraslo nezadovoljstvo mještana tog nevelikog sela načinom na koji tamošnji farmer i uzgajivač crnih slavonskih svinja, Đakovčanin Perica Matijaković, drži tu i drugu stoku, među kojom ima i konja te drugih grla, a koja, tvrde Majarci, bez ikakvog nadzora nekontrolirano ulazi u tuđe posjede i urode te pravi štetu, prelazi državnu cestu i ugrožava sigurnost sudionika u prometu. Sukob Majaraca i Matijakovića eskalirao je ljetos, kada su mještani, na čelu s općinskim načelnikom, sazvali presicu te rekli kako je zbog te “bauljajuće” stoke policija svakodnevno, na poziv Majaraca, u selu, da stoka opasno ugrožava promet, da je dijelu tamošnjih lovaca oduzeto oružje, da neuhranjena stoka uokolo ugiba te da se uz cestu i drugdje mogu zateći “zatepene” lešine... Farmer je njima ljetos uzvraćao kako je dijelu seljana oduzeto oružje jer mu se prijetilo te da mu se stoka namjerno ubija, da od početka među mještanima i općinom za nj nema dobrodošlice te da ne bježi od toga da novčano podmiri svakoga komu su njegove svinje načinile štetu. No, jesen je u Majar donijela nesvakidašnji trokut s upozorenjem “svinja na cesti”. Crnohumorno zvuče Majarci ovih dana kada kažu da “u trokutu crno obojena svinja kao da upozorava da su ovdje posrijedi upravo – crne slavonske svinje, fajferice”, kakve farmer i uzgaja.

I konji, i pure

– Ljudi se bune. Pitaju može li se takav, dosad nama neviđeni znak, postaviti i u druga mjesta - negoduje s Majarcima i načelnik Slavko Tidlačka i najavljuje dopis Hrvatskim cestama, da se očituju o takvom činu cestara, ali i da uklone za seljane sporni prometni znak.

- 'Skinuli' smo čl. 119., 120. i 121. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima znak uopće nije postavljen u skladu s njima. Jer, ti članci govore da se stoka može tjerati preko ceste samo pod nadzorom, a ova stoka baulja uokolo bez nadzora. Osim svinja sada po toj državnoj cesti bez kontrole lutaju i konji, pure… Sve smo slikali i šaljemo Hrvatskim cestama. Znak je postavljen na nečiji zahtjev, a nadležni su ga, očito je, odobrili. Prema našem mišljenju, na djelu je legalizacija držanja stoke bez nadzora uz cestu, da li zbog nedostatka zakona, nedorečenosti ili nedjelotvornosti državnih institucija. Još je postavljen i znak ograničenja brzine kroz selo do 30 kilometara na sat. Sada se još ispunjava želja vlasnika da se ograniči promet u Majaru kako bi on mirno mogao spavati u Đakovu gdje živi, a sve će na kraju platiti porezni obveznici. On je ovime uspio pobijediti i institucije države, i policiju, i sudstvo! Obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede, i svim inspektorima, i policiji. Bili smo i na sastanku s predstavnicima spomenutog ministarstva gdje je rečeno da nema zakona kojim bi se oduzela stoka takvim vlasnicima - kaže načelnik Tidlačka. Općina je najavljeni dopis jučer poslala HC-u, MUP-u, veterinarskoj i stočarskoj inspekciji. Upozorava da bi sada i drugi vlasnici stoke mogli zatražiti sličan, nesvakidašnji znak. Traže normalizaciju prometa na DC 38 kroz Majar i vlasnikov nadzor nad stokom.

Suzana ŽUPAN
Matijaković bez komentara

U kratkom telefonskom razgovoru prozvani vlasnik svinja, Đakovčanin Perica Matijaković osjetno ogorčen na takve prozivke i sve što se događa oko njegove stoke, samo je kratko poručio: “Mogu samo reći da nemam komentara na to! Neka policija radi svoj posao i zdravo!”

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike