Autoglas
MOTORNOSTALGIJA

Zaboravljeni se speedway nakratko vratio u Osijek
Objavljeno 20. rujna, 2016.

Motornostalgija - slogan je zanimljivog vikend-okupljanja u osječkoj Ulici Jablanova u dvorištu tvrke GAS d.o.o. Svi su došli samo s jednim ciljem, sjetiti se vremena kada je speedway bio jedan od sportskih zaštitnih identiteta Osijeka.

- Osijek je po speedwayu bio prepoznat i u Europi. Vozači su hvalili osječku “crnu” stazu koja je izvanredno projektirana i svi vozači koji su njome vozili rekli su nam da bi došli opet. No, natjecateljskog speedwaya više neće biti na tom mjestu, jer su gradski bazeni ušli četiri metra u stazu pa staza, prema speedway pravilima, više ne egzistira, rekao nam je Duško Basarić, pokazujući nam dva izložena speedway motora. Jedan pripada Želimiru Džambiću koji obožava speedway i sudjeluje s njim gotovo na svim utrkama u okolici. “Kupio je motor samo da ga pali i gleda kod kuće”, sa osmijehom nam govori Basarić. Drugi motor je od braće Tominac, 30 godina star, a kako izgleda na stazi može se pogledati na YouTubeu:

 

 

- Taj motor je toliko važan, jer je jedan jedini sačuvani od onoga speedwaya koji je bio u Osijeku. Poseban je jer ima platinsko paljenje, a sada je sve elektronski pa je čudo da taj motor i danas pali - kaže Basarić, dodajući da im u nastojanju da ožive speedway u Osijeku mnogo pomaže obitelj Pavlic, iz Spidvej kluba Unija iz Donjeg Kraljevca. “Pavlici nam pomažu nabaviti gorivo metanol (u Osijeku ga nema). Daju nam potporu da se u Osijeku opet sagradi jedan stadion, ili da se nešto napravi kako oni ne bi bili jedini u Hrvatskoj”, kaže Basarić. M.Bugarić

Potjerala ih policija

Speedwayaši sada sa smijehom pamte zgodu od prije dvije godine kada su se okupili na stazi u Gradskom vrtu. Kulminacija je bila kada su upalili motor braće Tominac, no prepoznatljiva buka privukla je policiju koja ih je - potjerala!

Možda ste propustili...