Novosti
NEVOLJE S POLICIJOM

Policija odjavila građane, oni o tome nemaju pojma?!
Objavljeno 19. rujna, 2016.
Samo prošle godine u pet slavonskih županija odjavljena su 2283 građanina

Nakon intenzivne provjere MUP-a i brojnih odjava građana s adresa prebivališta, na društvenim mrežama javljaju se građani sa zagrebačkog područja koji tvrde da žive gdje im na osobnoj iskaznici i piše, odnosno pisalo je, jer im iskaznice više ne vrijede jer ih je policija poništila?!

Kako navodi jedna majka, njezina kći živi već devet godina na istoj adresi, uredan je student i plaća račune, no kada je izišla na izbore djevojka se iznenadila jer je na popisu birača nije bilo. Otišla je u MUP u svom gradu i otkrila da nije jedina. Navodno je ispred nje bilo još 50-ak ljudi s potpuno istom pričom. U policiji su joj rekli kako su slali dopis na njezinu adresu da sudjeluje u postupku.

- Njenog spisa nigdje nema, pa ispada, eto, došao netko i dao si za pravo reći da ona tu ne živi (na vratima stana piše prezime), i odmah se briše prebivalište. I ne samo to, ona od 29. srpnja prema tome nema ni valjanu osobnu. Mogla je doći na aerodrom i letjeti nekud i priveli bi ju k'o zadnjeg kriminalca jer ima nevažeću osobnu koju joj je netko poništio, a da nitko o tome pojma nema. I što je najžalosnije, ne vrijedi moja izjava kao majke i vlasnika stana, ne vrijedi njezina izjava kao osobe koja tu živi i redovno studira i plaća račune - požalila se majka B.S.

No, nije dovoljno što se građani pojave u policiji i pokažu osobne iskaznice, jer niti ne znaju da im one više ne vrijede. Naime, kada policija misli da netko ne živi na adresi gdje bi trebao, njegova se osobna iskaznica - poništava. Nije dovoljno niti reći “živim doista na toj adresi”, jer policija ponovno mora poslati na teren ljude koji će provjeravati živi li netko na navedenoj adresi.

Podsjetimo samo prošle godine u pet slavonskih županija odjavljena su 2283 građanina. Naravno, veliki dio tog broja doista se odnosi na osobe koje u Hrvatskoj uopće ne žive.

Zakonom o prebivalištu policiji je dana ovlast da po službenoj dužnosti odjavi prebivalište građana, ako se terenskim provjerama utvrdi da na navedenoj adresi ne žive.

- Pri terenskim provjerama policijski službenici razgovaraju s ostalim osobama prijavljenima na adresi na kojoj se obavlja provjera, sa susjedima i drugim osobama koje poznaju osobu kojoj se provjerava prebivalište. Uz to provjerava se jesu li i ostali članovi kućanstva prijavljeni na istoj adresi, jesu li osoba kojoj se provjerava prebivalište i ostali članovi kućanstva zaposleni u mjestu prijavljenog prebivališta, ili u nekom bližem mjestu te se utvrđuju i sve druge činjenice i okolnosti koje ukazuju na to živi li osoba na adresi prijavljenog prebivališta - doznajemo iz MUP-a.

Ako se utvrdi da netko ne živi na navedenoj adresi, donosni se rješenje kojim mu se prebivalište odjavljuje. Prije toga rješenja, osobi čije je prebivalište provjeravano, šalje se na adresu prebivališta poziv za sudjelovanjem u postupku kako bi joj se omogućilo da se građanin izjasni o činjenicama koje su policajci na terenu prikupili. S danom dostave rješenja o odjavi prebivališta prema službenoj dužnosti, osobi prestaje vrijediti osobna iskaznica i dužna ju je vratiti policijskoj upravi, ili postaji koja ju je izdala.

MUP je u posljednje vrijeme intenzivirao provjere kako bi se zbirka podataka o prebivalištu u što većoj mjeri uskladila sa stvarnim stanjem.

Sandra LACIĆ
MOŽE SE ŽALITI UPRAVNOM SUDU

Iz MUP-a dodaju da se na svako rješenje o odjavi prebivališta građanin može žaliti podnošenjem tužbe nadležnom upravnom sudu. “Također, osoba koja nije preuzela rješenje o odjavi prebivališta, jer se u vrijeme dostave nije nalazila na adresi prebivališta, a tvrdi da inače živi na adresi prebivališta i smatra da joj je prebivalište neopravdano odjavljeno, može se obratiti policijskoj upravi ili postaji koja je donijela rješenje kako bi ju se uputilo o daljnjem pravnom lijeku ili kako bi se eventualno provela obnova postupka odjave prebivališta, ako može podnijeti dokaze na temelju kojih se može zaključiti da ona stvarno živi na adresi prijavljenog prebivališta, kao što i tvrdi”, kažu u policiji.

ODJAVA NAKON TERENSKE PROVJERE

Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, do sada se u ovu policijsku upravu nije javio nitko tko je odjavljen prema službenoj dužnosti.

- Napominjemo da odjave s adresa obavljamo tek nakon detaljne provjere na terenu - kazao je Premec.

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece