Regija
BARANJSKI VIKEND ZA PAMĆENJE

Nadaleko se širio miris fiša i šarana na rašljama
Objavljeno 19. rujna, 2016.

KOPAČEVO

Tijekom vikenda u Kopačevu, baranjskom mjestu na samom rubu Parka prirode Kopački rit, održani su 18. Ribarski dani, manifestacija svojstvena upravo stanovnicima Kopačeva, kojom se već godinama nastoje prisjetiti kako se tamo nekada živjelo. Manifestaciji su nazočili Antonio de Blasio, generalni konzul Mađarske, Dragan Vulin, dožupan Osječko-baranjske županije, Željko Cickaj, načelnik općine Bilje, Robert Jankovics, izvršni predsjednik DZMH i novi saborski zastupnik Mađarske nacionalne manjine

Oživjeli tradiciju

Većina stanovnika, naime, živjela je od ribolova, a stariji mještani podsjećaju kako su od ulova, koji su prodavali diljem Baranje i Slavonije, sagradili i nekoliko važnih mjesnih objekata. Tada, kao i sada, na trpezi im je prilično često bila riba pa nije čudo da su pravi majstori u pripremanju ribljih delicija, što su pokazali i na proteklim Ribarskim danima. Za goste su pripremili 4,5 tone svježe ribe koju su danima uoči manifestacije zajedno čistili. Nadaleko se širio miris ribljeg paprikaša i šarana na rašljama, a nisu izostali ni čobanac, odnosno pljeskavice i kobasice od divljači. Više tisuća posjetitelja sa zanimanjem je pratilo kuhanje paprikaša i pripremu šarana na rašljama, a rijetko tko je odolio ne kušati svježe pripremljena jela. Cijene ribljeg paprikaša, čobanca, kobasica, pljeskavica i šarana na rašljama su bile vrlo pristupačne. Prije ili poslije jela posjetitelji manifestacije mogli su pogledati brojne štandove na kojima nije bilo čega nije bilo. Ovogodišnja sitna mljevena paprika, čije su cijene od 120 do 150 kuna za kilogram, zimnice, kolači (među kojima i tradicionalni koertes kolacs), ekološki proizvodi, vina i rakije, samo su mali dio subotnje i nedjeljne štandovske ponude baranjskih i slavonskih OPG-ova u Kopačevu, u koji su stizale rijeke ljudi iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Na fišijadi 40 kuhara

Pobrinuli su se organizatori i za bogat kulturno-umjetnički program. Nakon svečanog otvaranja, naime, zaplesali su mladi i stariji folkloraši iz Laslova, Ivanovaca, Dalja, Belog Manastira, Suze, Kupusine (…), a nakon njih, u večernjim satima, nastupili su NGR Mousic group, te DJ Noisy boy. Netom završeni Ribarski dani proširili su se na još jednu cijelu ulicu - Ribarsku. U njoj je bio organiziran program Omasti brk u Ribarskoj, u organizaciji udruge EKOTUR i tvrtke Privilegium. Iznajmili su, naime, tri stare kuće i u dvorištima napravili za svakoga ponešto. Tako su u dječjem kutku organizirali kreativne radionice, predstave, igre, vodeno igralište i razne zanimljive izazove. U dvorištu Kod Lacija, pak, našli su se proizvodi lokalnih proizvođača, a posjetiteljima su organizirane kuharske prezentacije. U dvorištu posljednjeg kopačkog ribara (Kod Pište), pak, mirisala je pržena riba i druge delicije, a na pročelju je bio izložen stari ribarski alat. Poseban ugođaj bio je u večernjim satima kada su se organizatori poigrali sa svjetlosnim i glazbenim efektima... Ribarski dani nastavljeni su jučer velikom fišijadom na koju se odazvalo 40-ak kuhara. Najbolji fiš skuhao je Jozo Kitanović iz Velike Kopanice, drugi je DVD iz Kupusine, a treći Josip Antolović iz Beravaca. Za zabavni program zaduženi su bili TS Zlatni klas, Karle Forjan i Andrej Dorića (Zvjezdice) te Silver band i Sebastijana Siler. Glavni organizator ovogodišnjih Ribarskih dana bio je LD Jelen iz Kopačeva, a suorganizatori KUD Arany Janos, DVD Kopačevo i mjesni ogranak DZMH-a. Pokrovitelji manifestacije bili su Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Ivica GETTO
NAČELNIK ZADOVOLJAN ODAZIVOM

Načelnik općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je kako su Ribarski dani jedna u nizu uspješnih manifestacija koju organiziraju Općine Bilje i općinske udruge. “Zadovoljan sam odazivom gostiju i izlagača. Teško je procijeniti koliko je ljudi prošlo seoskim ulicama, ali sudeći prema izjavama glavnih organizatora, bilo ih je mnogo. Prodali su mnogo hrane, a čobanac u koji su stavili 600 kilograma mesa, morali su u subotu poslijepodne ponovno kuhati, jer ga je nestalo”, kaže Cickaj, naglašavajući kako su ovogodišnji Ribarski dani bili bolji nego prošlogodišnji. Dodao je kako ih ova manifestacija još bolje pozicionira na turističkoj karti Hrvatske.

Perjanica turizma

Zadovoljstvo dobro organiziranom manifestacijom izrazio je i dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin. Prilikom otvaranja naglasio je još kako su Ribarski dani jedan od brendova Osječko-baranjske županije koja ih podržava, te dokaz da su općina Bilje i Baranja perjanice hrvatskog kontinentalnog turizma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana