Regija
SVEČANI MIMOHOD 51. VINKOVAČKIH JESENI

Sve zadivila raskoš bogate
riznice hrvatske tradicije!
Objavljeno 19. rujna, 2016.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - Razlila se u nedjeljno dopodne, pokraj lijenog Bosuta, rijeka čuvara tradicije iz svih krajeva Hrvatske netom što je domaćin, gradonačelnik Mladen Karlić s pozornice u središtu grada Vinkovaca, u srcu Šokadije, dao dopuštenje “neka mimohod krene”.

Oj, Vinkovci....

Završna je to, a ujedno i najatraktivnija svečanost i ovih, 51. Vinkovačkih jeseni.

– Oj, Vinkovci, alaj ste na glasu, Vinkovačke jeseni vas krasu... – taj je baćerac označio uvod u najsvečaniji dio manifestacije koja je u prijestolnici hrvatske tradicijske kulture okupila, od 9. do 18. rujna, oko 8000 sudionika dok se, uz brojne goste, tih dana udvostručio broj stanovnika Vinkovaca. I ove su godine “Jeseni” pokazale da uspješno čuvaju od zaborava sve blago naslijeđeno od predaka.

– Još jednom i na ovom mimohodu prikazujemo sav sjaj, bogatastvo, ljepotu hrvatske tradicijske kulture, ali pokazujemo i ono pravo hrvatsko zajedništvo kroz tradicijsku kulturu kao ono najljepše u Hrvatskoj i pokazujemo dokaze da je hrvatski narod bio najstariji narod na tlu Europe – kazao je s pozornice Karlić.

Više od 3000 sudionika mimohoda prošlo je ulicama i trgovima Vinkovaca, na čelu kolone s državnom zastavom RH, a i među ostalim, i grb Vinkovački jeseni i grb Vinkovaca, grada koji se ponosi svojom smotrom, jedom od najstarijih i najprestižnijih, ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe.

74 društva

Dakako, uslijedili su kandžijaši, iz Kruševice, koji su danas prava rijetkost i kandžiju žele promovirati kao izvorni hrvatski suvenir, a s njima i jedan pulin – hrvatski ovčar, također dio tradicije. Kao čuvari šokačkog identiteta Vinkovaca, čanovi Udruge vinkovački šokački rodovi, nagrađeni su posebnim pljeskom brojnih gledatelja mimohoda na suncem obasjanim gradskim ulicama.

Svjedočeći ruhom, pjesmom i plesom baštinu svog kraja, redali su se potom članovi 74 kulturno-umjetnička društava i folklorne skupine iz cijele Hrvatske i izvan nje. Privlačili su poglede mnoštva gledatelja koji su se u desecima tisuća slili ovih dana u grad na Bosutu. Šarenile su se narodne nošnje, odjekivali su zvuci tamburice, zatresla se pozornica od plesa dok su, jedna za drugim, folklorna društva oživljavala stare običaje svih hrvatskih krajeva... Vidjele su se i etnofrizure, bilo je i kuburaša, snaša koje su pocikivale i momaka s čokanjem u ruci, čulo se i ojkanje, prošetali su Vinkovcima čuvari tradicije i iz susjedne BiH s tradicionalnim glazbalima poput šargije, a nacionalne manjine kao bogatstvo Hrvatske predstavljao je KUD Mađara iz vukovarsko-srijemskog sela Korođ.

Sanja BUTIGAN

ponosni

OVO JE JEDNA OD NAJSTARIJIH SMOTRi

Najveće kolo

Gradom je projahalo 50-ak konjanika i provezle se 24 svečano urešene konjske zaprege. Zaplesalo se na kraju i najveće kolo. Uhvatili su se za ruke i folkloraši i posjetitelji pokazujući da smo, kako je i rečeno s pozornice, narod ponosan na svoju prošlost i svoju tradiciju koja se, kao zalog budućnosti, s ljubavlju i marljivo već više od pola stoljeća čuva od zaborava.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike