Regija
SDF ŽETELICE

Proizvodnja kombajna postavlja nove rekorde
Objavljeno 19. rujna, 2016.

ŽUPANJA

Same Deutz Fahr Žetelice intenzivno se priprema za sudjelovanje na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije koji će se u studenom održati u Bologni u Italiji.

Puno očekuju

Ondje će županjska tvornica kombajna, koja pripada u izvrsni dio hrvatskog gospodarstva i jedan od vodećih izvoznika, prikazati određena poboljšanja na postojećim proizvodima, ali predstaviti i jedan kompletno novi kombajn. Riječ je o najmanjem kombajnu u proizvodnoj lepezi SDF-a, predviđenom za manje površine i znatno povoljnijem modelu u odnosu prema ostalima. S tehničkim karakteristikama još ne mogu izlaziti u javnost, no ističu da od novog kombajna puno očekuju i da će kupci vrlo brzo prepoznati njegove prednosti.

- Na tržištu je i dalje prisutna stagnacija u dijelu prodaje poljoprivredne mehanizacije, a koja je dijelom izazvana niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, ali i smanjenim potporama za nabavu novih strojeva. U takvim je uvjetima konkurencija dosta velika i svi se borimo za opstanak na tržištu. U skladu s postojećom strategijom SDF-a, a kako bismo osigurali stalnu prisutnost na tržištu, odlučili smo da je jedan od važnijih faktora ulaganje u nove proizvode i nove tehnologije u proizvodnji, pojašnjava generalni direktor SDF Žetelica, Damir Kobaš.

Mercedesovi motori

I u sljedećem razdoblju SDF Žetelice u Županji nastavlja u zacrtanom smjeru, ali i ulaganja u nova tržišta.

- Što se tiče ulaganja u nove proizvode, i ove smo godine odradili podosta značajnih projekata od kojih je najvažnije izdvojiti da smo na dva najveća kombajna C7000 i C9000 ugradili Merecedesove motore s najvišom tehnologijom što se tiče emitiranja emisija u zrak (T4F). Odradili smo i mnoge preinake na kabini i radnom dijelu stroja. U tom smjeru nastavljamo i s daljnji razvoj C6000 - najavljuje Kobaš, napomenuvši da se u ovom trenutku u tvornici radi na dosta projekata. Puno je uloženo i u nove tehnologije, a jedna od važnijih je i fiber laser u koji je uloženo oko pet milijuna kuna. Osim uvođenja nove tehnologije u proizvodnju, tom su si investicijom otvorili i nove prostore za povećanje internih kapaciteta u proizvodnji.

- Kada je riječ o proizvodnji u 2016., moram reći da smo od početka godine do ljeta proizveli 330 kombajna, što je do sada, od početka rada SDF u Županji, najveći proizvedeni broj kombajna u razdoblju od siječnja do lipnja. Što se tiče plana do kraja godine, zbog navedenog stanja na tržištu, idemo s nešto konzervativnijim pristupom. Proizvodni plan od 70 kombajna za razdoblje od rujna do prosinca odlučili smo smanjiti na 55 - ističe Kobaš.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NASTAVLJAJU ULAGANJA

O planovima za 2017. za sada je, kaže, još rano govoriti. Jedino što se u ovom trenutku može sa sigurnošću reći je to da će i u sljedećoj godini nastaviti ulaganje u nove proizvode i nove tehnologije. To je osnovni preduvjet za zadržavanje postojećih kupaca, ali i pridobivanje novih razvojem vrhunskog proizvoda.

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike