Kultura
SUVREMENOST NA SCENI

Istiniti događaji o
trgovini ljudima
Objavljeno 19. rujna, 2016.

BELI MANASTIR

“Novac moje krvi”, naziv je nove predstave Gradskog kazališta Beli Manastir, čiju je premijeru u gradskoj kinodvorani u subotu navečer pogledalo 300-tinjak posjetitelja. Bila je to, ujedno, i prva predstava u novoj kazališnoj sezoni, koja je nazočne prilično šokirala, što joj je i bio cilj. “Novac moje krvi” u sat vremena dirljivih priča, temeljenih na istinitim događajima, oživili su Klea Posavac, Davor Burić, Daniela Taslidžić-Herman, Dunja Vlahek, Denis Mikac, Vanessa Herman, Nikolina Mihajlović te sedmogodišnja Lana Herman, najmlađa glumica belomanastirskog Gradskog kazališta, koja je na samom kraju izgovorila nekoliko rečenica koje su na posjetitelje ostavile snažan dojam. Redatelj predstave i autor teksta je Cvetin Aničić. Predstava je rađena u suradnji s Odjelom za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske, kao dio preventivnog projekta borbe protiv trgovine ljudima, pa su u Beli Manastir na predstavu došli i predstavnici Policijske uprave Osijek, s načelnikom Milanom Baričevićem, koji je nakon predstave izrazio zadovoljstvo izvedbom i zahvalio Gradskom kazalištu na zajedničkom projektu.

- Cilj projekta je, na prvom mjestu, podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji trgovanja ljudima, kao i poticanje društva na odgovornu reakciju, koja bi, dugoročno, vodila smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Riječ je o globalnom fenomenu, koji može pogoditi (i pogađa) sve zemlje, a posebice nerazvijene i zemlje u razvoju, zemlje zahvaćene ratom, kao i postkonfliktne zemlje, koje se, u ovoj vrsti kriminaliteta, pojavljuju kao zemlje podrijetla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenije zemlje, koje su, uglavnom, zemlje destinacije - istaknula je Taslidžić-Herman, naglasivši kako će Gradsko kazalište s predstavom gostovati u 22 hrvatska grada te na festivalima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. I. Getto

SURADNJA S POLICIJOM

Suradnja belomanastirskog kazališta i Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske jedna je od zanimljivijih suradnji predstavnika zakona i umjetnosti, a uspješno traje već dvije godine. Kako ističu u Gradskom kazalištu, nema ni jedne PU u Hrvatskoj koja toliko aktivno i uspješno surađuje s nekim kazalištem. Proteklih su godina veselim predstavama uveseljavali djecu policijskih službenika slabijeg imovinskog stanja, a potom su u PU odlučili da Belomanastirci još više pokažu što znaju i mogu, pa je nastala ova predstava.

Predstava će gostovati u hrvatskim gradovima, ali i u susjednim zemljama

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike