Osijek
MJUZIKL “ZRINYI 1566”

Sigetska bitka u pop-rock ruhu podigla publiku na noge
Objavljeno 18. rujna, 2016.

Hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski i veličanstvena povijesna Sigetska bitka neiscrpno su vrelo inspiracije umjetnicima i danas, nakon 450 godina. I to ne samo hrvatskim umjetnicima, nego i mađarskim. Potvrda tomu je rock-mjuzikl “Zrinyi 1566”, prikaz Sigetske bitke u modernom glazbenom ruhu, koji je osječku publiku digao na noge u petak navečer u Dvorani Gradski vrt.

Predstava je izvedena u sklopu Mađarskog tjedna, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku. Uigrani ansambl, koji čini velik broj izvođača, pjevača, glumaca i plesača, predvodio je Sándor Sasvári, poznati mađarski umjetnik, koji je u svojoj bogatoj karijeri igrao u najpoznatijim mjuziklima, od “Jadnika” do “Evite” i “Fantoma u operi”, i to u nosećim rolama. I ovaj je put Sasvári bio nositelj naslovne uloge, uvjerljivo je odglumio hrvatskog bana Zrinskog te glumom i svojim moćnim glasom oduševio publiku, koja je na kraju predstave ustala i pozdravila ga dugotrajnim i burnim pljeskom. Slijedila su dva bisa, u kojima su mađarski umjetnici izveli glavni song predstave.

- Izuzetno mi je drago što upravo u Osijeku izvodimo ovu predstavu, u kojoj tumačim Nikolu Šubića Zrinskog. Riječ je o zahtjevnoj ulozi, jer poznato je da su se Zrinski i njegovi suborci borili 37 dana i na kraju dali život za domovinu. Predstavu karakteriziraju izvrsna režija, kvalitetna glazba i vrhunski izvođači. To je naše prvo, ali, nadam se, ne i posljednje gostovanje s ovom predstavom u Hrvatskoj. Velika mi je želja ovaj mjuzikl izvesti u Čakovcu, gradu Nikole Šubića Zrinskog - rekao nam je Sasvári prije predstave.

Bila je to režijski dinamična predstava, posebice u sadržajnom, izvedbenom i glazbenom pogledu. Atraktivne su scene slijedile jedna za drugom, kao i pop-balade koje su se smjenjivale sa snažnim rock-songovima, tvoreći skladnu cjelinu. I ni trenutak nije bilo dosadno, iako je predstava trajala puna tri sata. Bilo je tu intriga, ljubavi (prema ženi, odnosno muškarcu, ali prije svega domovini), cijeli spektar emocija, od radosti do tuge. Ukratko, bila je to oda hrabrosti i junaštvu u najboljoj maniri europskog mjuzikla.

I kao što bečki stručnjaci mjuzikla vješto pričaju glazbene priče o Mozartu i Sissy, tako su Levente Moravetz, autor libreta i redatelj, te autori glazbe Szabolc Balásy, Krisztián Horváth i Zoltán Papp oživili Sigetsku bitku u modernom glazbenom ruhu.

Jednostavna ali efektna scenografija, atraktivni kostimi, režija izvrsna, posebno završna scena herojske bitke i junačke smrti Zrinskog i svih branitelja utvrde Siget, u kojoj dominiraju vrsni baletni umjetnici kao vrane, vjesnici smrti. Sjajni su i ostali interpreti, posebice naslovnih uloga, od kojih izdvajamo Slavena Vidakovića, glumca i ravnatelja Hrvatskog kazališta iz Pečuha, koji je predvodio Zrinsku gardu iz Čakovca. Bila je to predstava za pamćenje, koja potvrđuje da se važan povijesni događaj može interpretirati na zanimljiv i atraktivan način. V. Latinović

GODINA NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG

Uoči predstave publici su se prigodnim riječima obratili dr. Janos Hovari, predsjednik Povjerenstva Spomen-godine Nikole Zrinskog, akademik Zoran Juranić, član Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU, i Antonio de Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku. Govornici su podsjetili da je 2016. proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog u Mađarskoj i Hrvatskoj. “Ostavština Zrinskog podsjeća nas na zajedničku sudbinu i obvezuje na međusobno poštivanje”, rekao je Hovari. Akademik Juranić najavio je stručne skupove u HAZU o temi Zrinskog, a De Blasio podsjetio da su mnogi Hrvati i Mađari gradili mostove, ali i ginuli u vrijeme osmanlijskih osvajanja, pa i u Osijeku, stoga se sada, istaknuo je, trebamo prisjetiti i heroja i žrtava.

Najčitanije iz rubrike