Regija
25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VOJARNE I GRANIČNIH KARAULA

Najbolji fiš u Slatini skuhali su gosti iz Vrbovca
Objavljeno 17. rujna, 2016.

SLATINA
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina obilježila je 25. obljetnicu oslobođenja vojarne bivše JNA, prvoga takvog objekta između Osijeka i Koprivnice koji su preuzeli hrvatski branitelji, a koja je u međuvremenu rekonstruirana i dograđena u Industrijsko-obrtničku školu. Na čelu izaslanstva koje je položilo vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade bili su predsjednik županijskog UHDVDR-a i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, predsjednik slatinskog ogranka udruge Ivan Selenić i ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš.
U krugu nekadašnje vojarne potom je održano natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, a prilikom otvorenja manifestacije Josip Nemec i Ivan Roštaš podsjetili su na 16. rujna 1991. godine, kad je oslobođena vojarna u Slatini i granične karaule Zanoš i Bobrovac u Kapincima i Noskovcima. Nemec je naglasio potrebu održavanja ovakvih manifestacija, jer one su prilika „da se prisjetimo naših poginulih prijatelja, kao i aktivnosti i djelovanja da bismo oslobodili našu domovinu“. – Natjecanje je samo povod da se nađemo, družimo, podsjetimo na prošlo i prokomentiramo današnje vrijeme, rekao je Nemec.
– Vojarna u centru grada s dobro naoružanim vojnicima i oficirima te velikim količinama eksploziva bila je velika opasnost za grad, naglasio je Ivan Roštaš. – U početku nismo znali na što su sve spremni, ali kad smo ih okružili i blokirali, čuli smo od njihovih oficira da su spremni aktivirati eksploziv da uži centar Slatine odleti u zrak. Da to nije bilo samo blefiranje dokazali su napadom na policijsku postaju. Oslobođenjem vojarne došli smo u posjed značajnih količina naoružanja, a i veliki broj dragovoljaca priključio se 64. bataljunu, čime su stvoreni uvjeti za ustroj brigade, kazao je Roštaš i zahvalio svima koji su sudjelovali u oslobođenju vojarne i kraula, jer je time sačuvana jedina prometnica prema istočnoj Slavoniji.
U dobrom raspoloženju 11 ekipa s dobivenom ribom i pripremljenim začinima prionulo je spravljanju poznate slavonske delicije. Svaka ekipa imala je svoj recept, uvjerena da priprema najbolji riblji paprikaš. A o tome je svoj sud donijelo povjerenstvo, u čijem su sastavu bili Siniša Rastija kao predsjednik te Slaven Mađarić i Milorad Milenković, časnik HV-a iz Vrbovca. Po njihovim kriterijima, najbolji fiš pripremila je ekipa Hrvatskoga časničkog zbora Ogranak Vrbovec, na drugo mjesto plasirao je Hrvatski časnički zbor Ogranak Slatina, treći najbolji fiš skuhala je ekipa ŠRU Smuđ Slatina, a na četvrto mjesto plasirao se fiš koji je pripremila HVIDR-a Slatina. Prema riječima predsjednika UHDVDR Slatina i glavnog organizatora Ivana Selenića, nije moglo biti namještanja, a dokaz tomu je i ekipa njegove udruge, koja nije nastupila u natjecateljskom dijelu, ali je kuhala paprikaš za građanstvo.Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike