Sport
POLUFINALE DAVIS CUPA

Francuzi poveli, Čilić donio izjednačenje
Objavljeno 16. rujna, 2016.

Prvi dan polufinalnog obračuna tenisača Hrvatske i Francuske u Svjetskoj skupini Davis Cupa završio je - 1:1.

Za Hrvatsku nije dobro počelo u zadarskoj dvorani “Krešimir Ćosić”, Richard Gasquet je sa 3:0 (6:2, 7:6, 6:1) pobijedio Bornu Ćorića i donio Francuzima prvi bod, no Marin Čilić je u drugom meču dana bio bolji od 18. tenisača svijeta Lucasa Pouillea (6:1, 7:6, 2:6, 6:2) i izjednačio na 1:1.

Pogubio sam se

Iskusni Gasguet je u momčad “upao” kao zamjena za ozlijeđene Tsongu i Monfilsa i sjajno iskoristio priliku koju mu je dao izbornik Yannick Noah. Odigrao je dobar meč, Ćorić je imao šansi u drugom setu, no i to je prokockao, a apsolutno sve ostalo bilo je na strani 30-godišnjeg Gasqueta, koji je s dva breaka dobio prvi set, koji je obilježila i jedna nezgoda, koja je, srećom, dobro završila. U šestom gemu je s krova dvorane pao dio reflektora i razbio se pokraj terena, u dijelu gdje nije bilo nikoga.

- Prvi set nije bio najbolji, dosta sam se tražio, nisam znao kako osvojiti poen, hoću li riskirati ili igrati defenzivnije. Malo sam se pogubio - pričao je nakon poraza Ćorić.

U drugoj dionici mladi hrvatski tenisač dvaput je imao break prednosti, kod 5:4 je servirao za set, ali do set-lopte nije došao. Vodio je i u tie-breaku, ali Francuz je sve okrenuo na svoju stranu i otišao na 2:0 u setovima. U nastavku više nije bilo pravog otpora Ćorića i Gasquet je prošetao do 6:1 i pobjede kojom je osigurao vodstvo Francuskoj.

- U drugom setu sam pronašao dosta dobar ritam, ali sam servirao loše, uostalom kao i tijekom cijelog meča. Servirao sam za set, imao šanse, ali sam i tada osjećao da je Gasquet bio bolji igrač na terenu. Puno sam se fizički mučio.

Borna se mučio, koljeno je sada O.K., ali dugo ga nije bilo na terenu i to se u Zadru itekako vidjelo.

- Da sam i dobio drugi set, mislim da ni u nastavku ne bi bilo ništa pozitivno za mene. Sada me ne boli ništa, ali ćemo vidjeti kakav ću biti sutra kad se probudim. To je moje realno stanje. No tu sam za momčad i želim pomoći koliko god mogu u ovom trenutku - dodao je 19-godišnji Ćorić.

Čilić izjednačio

Ćorić je posljednjih nekoliko Davis Cup dvoboja bio ključni čovjek u hrvatskim pobjedama, no u Zadru su velika očekivanja od našeg prvog reketa Marina Čilića, koji nije razočarao u svom prvom dvoboju u Višnjiku. Pobijedio je Lucasa Pouillea sa 6:1, 7:6 (4), 2:6, 6:2 i donio Hrvatskoj izjednačujući bod. Meč je trajao dva sata i 55 minuta, Čilić je projurio prvim setom, nešto teže dobio drugi, a onda stao. Počele su se “vrtjeti” slike iz Wimbledona (Federer) ili Portlanda (Sock), kada je također imao velikih 2:0 i izgubio. No u Zadru je treći set bio samo trenutak slabosti, koji je Pouille kapitalizirao s dva breaka i smanjenjem rezultata na 2:1. Nakon gubitka seta Čilić je pronašao igru s početka meča, četvrtu dionicu otvorio je vodstvom 3:0 i bez ikakve drame priveo meč kraju za 1:1 na kraju petka.

Subota u zadarskoj dvorani “Krešimir Ćosić” rezervirana je za igru parova, naš izbornik Željko Krajan nominirao je Ivana Dodiga i Marina Draganju, ali je prilično izvjesno da će mijenjati. Dodigu bi se u paru od 15 sati na terenu trebao pridružiti kum Čilić. Yannick Noah nema razloga mijenjati, jer ima najbolji par svijeta - Nicolasa Mahuta i Pierre-Hugues Herberta.

Ivana LIOVIĆ
Hrvatska - Francuska 1:1

PETAK

Borna Ćorić - Richard Gasquet 2:6, 6:7 (5), 1:6

Marin Čilić - Lucas Pouille 6:1, 7:6 (4), 2:6, 6:2

SUBOTA

U 15 sati: Ivan Dodig/Marin Draganja - Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut

NEDJELJA

U 14 sati: Marin Čilić - Richard Gasquet; slijedi Borna Ćorić - Lucas Pouille

Možda ste propustili...

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike