Novosti
O PREVENCIJI I REHABILITACIJI

Branitelji žive 20 godina kraće nego opća populacija
Objavljeno 17. rujna, 2016.

Pod nazivom “Na prvoj crti zdravlja” u Osijeku se od 15. do 18. rujna održava 5. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem. Njegovi organizatori su Zagrebački institut za kulturu zdravlja, Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, Medicinski fakutlet Sveučilišta u Zagrebu te Klinika za psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Predsjednik je kongresa prof. dr. sc. Veljko Đorđević, ugledni Osječanin s adresom u Zagrebu. Teme ovog kongresa su zaštita i promicanje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, prevencija, rehabilitacija i terapija psihičkih poremećaja, strategija zaštite i unapređivanja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj i drugo. Kongres je okupio 250 sudionika, uključujući i pripadnike braniteljskih udruga.

- Cilj nam je okupiti cjelokupnu medicinsku struku, socijalnu, psihološku, duhovnike, ali u prvom redu hrvatske branitelje, kako bismo 25 godina nakon početka Domovinskog rata pokušali sanirati dio onih tegoba koje ne trpi samo duša nego i tijelo. Danas smo svjedoci da je pobol od onkoloških, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti enormno porastao u odnosu prema općoj populaciji, a smrtnost branitelja spustila se na gotovo 20 godina prije smrtnosti opće populacije. To je zapravo ne alarm, nego krik svih struka da se ujedinimo, nađemo zajedničku strategiju kako bismo pomogli braniteljima i članovima obitelji. To je razlog što ovaj kongres održavamo u Osijeku - rekao je prof. dr. Veljko Đorđević.

Ministar branitelja Tomo Medved upozorio je na tragične brojke. Od 1998. do 2011. od 501.702 hrvatska branitelja u registru njih 207.644, odnosno 41,38 posto, bila su hospitalizirana. Hrvatski branitelji umiru s prosječno 50 godina. U razdoblju od 2010. do 2016. umrlo je 17.287 hrvatskih braniteljaa, a ruku je na sebe dignulo više od 3000 hrvatskih branitelja. D.Celing

Veljko Đorđević

predsjednik kongresa

To je zapravo ne alarm, nego krik svih struka da se ujedinimo, nađemo zajedničku strategiju kako bismo pomogli braniteljima i članovima obitelji.