Kultura
IZLOŽBA STUDENATA I PROFESORA IZ PEČUHA

Vedre boje najavile
svestranu suradnju
Objavljeno 16. rujna, 2016.

OSIJEK

U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, a u sklopu Mađarskog tjedna u Osječko-baranjskoj županiji u zgradi Glavne straže u Tvrđi, otvorena je izložba s dvadesetak radova profesora i studenata Odsjeka za umjetnost Pečuškog sveučilišta pod nazivom “Majstor i učenici”. Izložba će biti otvorena do 22. rujna.

Dekanica osječke Umjetničke akademije prof. dr. Helena Sablić Tomić, čija institucija već duže surađuje s kolegama iz Pečuha, izrazila je zadovoljstvo što će brojni osječki studenti vidjeti djela svojih kolega te podsjetila na dosadašnje zajedničke projekte u glazbenim, ali i likovnim programima. Naglasila je da su dogovorena još tri zajednička projekta te uzvratna izložba osječkih studenata na proljeće u Pečuhu. Želja joj je da razmjena izložbi postane tradicionalna. Prof. dr. Tamás Lakner, dekan Odsjeka za umjetnost Pečuškog sveučilišta, zahvalio je konzulatu na organizaciji te predstavio jednog profesora i tri studenta, autore izloženih radova. Uz čestitke osječki dogradonačelnik Denis Ambruš podsjetio se i svog rada na izložbi u Pečuhu, a mađarski profesor István Losonczy, čiji je rad također izložen, zahvalio je svim organizatorima te posebice svojim najboljim studentima koji svojim radovima predstavljaju Pečuh.

Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling zahvalio je Generalnom konzulatu Mađarske u Osijeku što je odabrao Muzej Slavonije za ovu lijepu izložbu. Istaknuvši vedre i oštre tonove izloženih slika generalni konzul Antonio de Blasio, koji je izložbu otvorio, istaknuo je da intenzivne boje poboljšavaju opću atmosferu te da će one osvijetliti nastupajuće sive jesenske dane.

Djela su nastala na radionici u jesen 2013. godine. Polazna točka radionice u kojoj su sudjelovali studenti i profesori Odsjeka za umjetnost Pečuškog sveučilišta, bila je vezana uz nedavno otkriće dviju tehnika slikanja Johannesa Vermeera. Jedna od njih je pomoćno sredstvo za skiciranje i slikanje, tzv. uredski konac, koji se u nekoliko Vermeerovih slika nalazi u perspektivnoj točki prividnog presjeka, a druga neobično korištenje prirodnog ultramarina u velikom razmjeru s pomoću kojeg se mogu postići svjetlonosni prizori. Uz slike apstraktne tematike manjih formata vrlo intenzivnih boja, pozornost posjetitelja otvorenja izložbe privukla je jedna slika velikog formata sa šumskim pejsažom.D.Kć.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike