Kultura
ETNOIZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Inspiracija za izradu
kazališnih kostima
Objavljeno 17. rujna, 2016.

U zgradi Magistrata Muzeja Slavonije u Osijeku svečano je otvorena izložba “Tragovi – Ono što nestaje”, autorice Marije Šarić Ban, koja se može pogledati do 31. listopada.

Taj je izložbeno-edukacijski projekt nastao u suradnji sa zadarskim institucijama - Narodnim muzejom, Državnim arhivom, Kazalištem lutaka i HNK-om. Kako je na otvaranju rekao ravnatelj MSO-a Denis Detling, izložba je nastala u sklopu međugradske, međuregionalne, međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje. Tema izložbe, kako je rekla autorica Marija Šarić Ban, jest hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji, ali i odijevanje u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U tri prostorije na katu MSO-a predstavljene su narodne nošnje s područja srednje i južne Dalmacije te crteži, skice, kostimi, snimke i elementi scenografije iz kazališnih predstava iz Zadra (Kako je Potjeh tražio istinu, Dom Bernarde Albe...), te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. U suradnji s etnologinjom Vlastom Šabić iz MSO-a, izložbeni materijal dopunjen je građom iz fundusa Etnografskog odjela Muzeja Slavonije, među kojom se ističe austrijska dindrlica - dar pokojne osječke djelatnice u kulturi Branke Balen. Uz originalne predmete iz prve polovine 20. stoljeća izloženi su i kostimi, skice i fotografije iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi” osječkog HNK, inspirirane tim povijesnim odjevnim predmetima. Autorica kostima za taj mjuzikl upravo je autorica izložbe Marija Šarić Ban, koja je već tri puta surađivala s osječkim HNK-om.

Na početku otvaranja uz projekciju i glazbu iz predstave “Kako je Potjeh tražio istinu”, na glazbu s kolende zaplesala je članica plesnog studija HNK Tesa Ljubić, a kotrljajuće jabuke gotovo su dočarale povijesni prizor. Autorica Marija Šarić Ban objasnila je što se događa s kazališnim kostimima, posebice onima koju su inspirirani narodnim motivima. Želja joj je i putem ovakvih izložbi upoznati mlade s našom baštinom dajući mogućnost posjetiteljima da se upoznaju s povijesnim nošnjama te kostimima inspiriranim vrijednom baštinom.

O dijelu izložbe iz Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar govorila je tamošnja kustosica Jasenka Lulić Štorić, detaljno objasnivši dijelove narodne nošnje te svrhu njenog čuvanja. Ta baština sve više treba biti inspiracija za nadogradnju, što upravo radi Marija Šarić Ban.

Edukativna nadgradnja izložbi bit će seminar “Od inspiracije do realizacije”, na temu utjecaja hrvatske tradicije (hrvatska narodna nošnja, inspiracija za kazališnu kostimografiju), na likovnu i kazališnu umjetnost. Održat će ga autorica Marija Šarić Ban za studente preddiplomskog sveučilišnog studija Kazališno oblikovanje, Odsjek za primijenjenu umjetnosti Umjetničke akademije.

Marija Šarić Ban autorica je kostima za mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente