Magazin
TJEDNI OSVRT

Potopljeni pravaši
Objavljeno 17. rujna, 2016.
Da se sve pravaške stranke ujedine, teško da bi skupile jedan mandat

Prvi put u povijesti izbora za Hrvatski sabor dogodilo se da u parlamentu neće sjediti ni jedan zastupnik neke od brojnih pravaških stranaka, pa su one i među najvećim gubitnicima. Stoga su i predsjednici HSP-a Danijel Srb i HSP-a AS Ivan Tepeš odmah ponudnili ostavke, a prvi najavio i povlačenje iz politike.

Što se, pak, Tepeša tiče, on bi mogao imati više sreće jer bi navodno prema zakonskoj proceduri, a odlaskom troje HDZ-ovaca iz Europskog parlamenta, on mogao dobiti jedno od tih zastupničkih mjesta. Time bi, eto, došli do kurioziteta da Hrvatska s Ružom Tomašić, predsjednicom HKS-a i bivšom čelnicom HSP-a AS, ima više pravaša u EU parlamentu negoli u Saboru.

Sve u svemu, u političkoj javnosti ima i žaljenja zbog novonastale situacije, odnosno najvišeg zakonodavnog tijela bez ijednog pravaša. A toliko ih je! Desetak registriranih stranaka s tim predznakom. Očito je presudilo dugogodišnje rasipanje, svađe i raskoli, ali i podmetanja, ponajviše od čestog im partnera HDZ-a. Time je i propao san mnogih da Hrvatskoj treba jedna jaka jedinstvena pravaška stranka. Dogodilo se upravo suprotno, sa sve manjom snagom pravaši nestaju s parlamentarne političke scene, jer nema više šlepanja ni uz HDZ. Primjerice, prava snaga HSP-a AS, koji se donedavno s tri zastupnika, pa čak i potpredsjednikom Sabora Ivanom Tepešom kočoperio u Karamarkovoj Domoljubnoj koaliciji, izišla je na vidjelo kada su nastupili bez HDZ-a i nigdje nisu bili ni blizu izbornoga praga. Na izborima su nastupili kao Domovinska koalicija zajedno sa strankom Desno Ante Đapića, također bivšeg pravaškog šefa, HKDU-om dr. Marko Veselica, Ujedinjenom strankom prava i Hrvatskom demokršćanskom strankom. Listu su pojačali i neki veterani pravaške scene, poput Pere Kovačevića i Miroslava Rožića, no ni to im nije pomoglo.

Koalicija Pomak, koju su činili HSP Daniela Srba, HČSP, koji vodi pukovnik Ivan Pandža, i Obiteljska stranka, uspjela je proći jedan posto tek u dvije izborne jedinice. A Autohtona hrvatska stranka prava Dražena Keleminca nigdje nije uspjela osvojiti ni pola posto glasova birača. Stoga je i apostrofirano da se sve pravaške stranke ujedine, o čemu se neprestano govori, no i dalje ne bi na ovim izborima skupile jedan mandat. Ne čudi stoga što su u HSP-u AS do zadnjeg dana očajnički branili Tomislava Karamarka i većinu u Saboru. Unatoč optimističnim izjavama, oni su znali što ih čeka. A dočekao ih je pravi izborni debakl.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike