Magazin
MARIJANA PETIR:

Hrvatska je u klimatskoj
politici EU-a opet zakinuta
Objavljeno 17. rujna, 2016.

U raspravi na Odboru hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir komentirajući predložene mehanizme fleksibilnosti pozdravila je nove zakonske prijedloge kojima se nastavlja odgovorno provođenje energetske i klimatske politike EU. Nažalost, mišljenja je kako u novim prijedlozima propisa nedostaje opipljivo vrednovanje potencijala dugogodišnjih šuma kao ponora ugljika.

- Imam dojam da je Hrvatska, kao i druge zemlje koje održivo gospodare svojim šumama, opet zakinuta. Hrvatska je svoje šume sačuvala te ukupna površina šuma u HR iznosi 47 % kopnene površine države. U RH je najzastupljeniji razred 81 do 90 godina starosti šuma, a pojedine sastojine starije su od 110 godina. Drvna zaliha po hektaru šuma iznosi 244 m3, dok godišnji prirast po hektaru iznosi 6,29 m3 te se u Hrvatskoj ugljik pohranjuje ili u šumi ili u visokokvalitetnim proizvodima drva s dugim vijekom trajanja. To sve pokazuje da Hrvatska odgovorno gospodari šumama te da nema prostora za daljnje povećanje površine pod šumama - rekla je Petir.

Ovaj paket propisa pokazuje želju Europske unije da zadrži kontinuitet globalnog predvodnika odgovorne klimatske i energetske politike.

- Hrvatska je u području šumarstva pokazala da zna što radi, svoje je šume očuvala i njima odgovorno gospodari. Hrvatska ima stručnjake, šumare i radnike u tom sektoru koji znaju svoj posao. Nažalost, državne institucije opet su podbacile, tako da strateški dokument poput nove Šumskogospodarske osnove područja Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2025. godine opet kasni, što je još jedan od repova bivšeg ministra Tihomira Jakovine.

Petir drži kako će novi ministar morati uzeti u obzir i ove nove prijedloge i fleksibilnosti koje pred sektor šumarstva u Hrvatskoj postavlja EU te se izboriti za sve prednosti koje se mogu ostvariti na temelju dosadašnjeg odgovornog upravljanja sa šumama u Hrvatskoj.

- Novi prijedlozi europskog zakonodavstva koji uskoro dolaze u parlamentarnu proceduru te sustav koji želimo uspostaviti na EU razini mora biti transparentan, provjerljiv i prije svega pošten za sve države članice te u konačnici mora donijeti željene rezultate - zaključila je Petir.(D.J.)

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike