Novosti
MIGRANTI NA GRANICI

U Hrvatsku pokušavaju ilegalno ući skriveni u vagonima s brašnom
Objavljeno 16. rujna, 2016.
U Šidu i okolici je oko 1500 migranata, nastavak putovanja čekaju mjesecima

Oko 1500 migranata, tri prihvatna centra, dnevno se prema Mađarskoj preko dva granična prijelaza upućuje 30-ak migranata, a otprilike jednako toliko novih svaki dan pristiže u prihvatne centre – slika je to u pograničnom mjestu Šid, u Srbiji, tek koji kilometar od državne granice s Hrvatskom.

Dok prihvatni centri ostavljaju dojam reda i humane skrbi o migrantima, u samom Šidu, u kojem je oko 15.000 stanovnika, mnogi sa strahom gledaju na priljev migranata, što i nije čudno s obzirom na to da se iz službenih izvora moglo čuti kako je u toj srbijanskoj općini stopa kriminala porasla za 10-ak posto.

Rast kriminala

S hrvatske strane granice, u Tovarniku, nedavno je pak tehnički ministar MUP-a Vlaho Orepić novinarima izjavio kako “trenutno nema naznaka mogućeg novog izbjegličkog vala koji bi krenuo prema granicama Hrvatske”, ali je, prema Orepiću, Hrvatska spremna.

– Policija je definitivno spremna brzo razviti prihvatne, smještajne i humane potencijale – kazao je tada Orepić, dodavši da na hrvatskoj granici “žice neće biti”.

Prihvatni centri u Šidu otvorenog su tipa. Prve k Mađarskoj idu obitelji s djecom, makar je samaca mnogo više. Migranti su u Srbiju stigli iz 15 različitih zemalja.

– Nije neobično da dođe do porasta stope kriminala i slučajeva iz domene narušavanja javnog reda i mira, no nije to ništa alarmantno u smislu ugroze sigurnosti – kazuje nam se iz službenog izvora.

Jedan od tri prihvatna centra u Šidu nalazi se, posljednjih godinu dana, u neposrednoj blizini tamošnjeg željezničkog kolodvora, na zemljištu sa zgradom iz 1919. godine pod spomeničkom zaštitom, oko koje su šatori i kontejneri. Vrijeme je doručka, svi su mirno u redovima, sve je uredno, funkcionalno.

– U ovom je centru trenutačno 466 migranata, od kojih je 361 muškarac te 54 djece u dobi od tek rođene bebe do 12 godina, 50-ak je starijih maloljetnika - između 12 i 18 godina. Sve dobro funkcionira, migranti dolaze u Šid uglavnom iz Beograda, ovdje imaju smještaj i tri obroka dnevno, vodi se računa o namirnicama koje oni ne konzumiraju, o higijeni, stiže zimska odjeća – objašnjava voditelj smjene u tom prihvatnom centru Đuro Si. Kuljanin. Imaju i prevoditelje jer migranti su iz raznih zemalja.

“Ljubiša” želi azil

- Ima ih od Bangladeša do Maroka, Indije, Etiopije i, dakako, s Bliskog istoka, najviše iz Afganistana i Pakistana – dodaje Kuljanin i navodi kako većinom kažu da su ekonomski migranti ili bježe od rata.

S obzirom na to da je centar otvorenog tipa, migranti mogu šetati Šidom, otići do trgovine dok čekaju put k Mađarskoj, neki sedam dana, neki tri mjeseca. Neki pokušaju i ilegalno u Hrvatsku, pa i tako da se skriju u vagone s brašnom, no budu vraćeni.

– Na malom je prostoru puno migranata, iz 15 zemalja, bude nesnošljivosti, no kontroliramo situaciju – kaže Kuljanin.

Osim poneke “sitne tučnjave” ili krađe, navodno ozbiljnijih incidenata s migrantima u Šidu nije bilo. Uz policijsku pasku, u radu s migrantima u centru pomaže i nekoliko humanitarnih organizacija, poput šidskog Crvenog križa ili Danskog savjeta za izbjeglice, a i neki migranti ponudili su se za pomoć.

Iako svi žele što prije otići dalje, ima među njima i razočaranosti jer, čuli su od onih koji su već stigli na željeno odredište, primjerice, u Njemačku, da nije sve onako kako se nadaju i da se mnogi “nisu snašli”. Mladi Pakistanac Ali Raza (27) izrazio je, pak, želju da azil zatraži – u Srbiji. A u centru u Šidu kažu da još bar desetak migranata slično razmišlja. Ali Raza u centru je dva mjeseca, naučio je poprilično srpskog jezika i u Srbiji mu se, kaže, sviđa.

– Želio sam ići u Italiju, ali mislim da ću zatražiti azil u Srbiji, ljudi su tu jako ljubazni. Otišao sam iz svoje zemlje jer moja velika obitelj teško živi, nema posla, fakulteti su preskupi – kaže taj mladić, koji je za svoje srpsko ime izabrao ime Ljubiša, a za vlastitu egzistenciju radio bi, dodaje, bilo koji posao, dok u centru pomaže i kao predvoditelj migrantima jer govori više dijalekata. Zabrinjava ga, dodaje, i to što neki migranti u Šidu “prave probleme”.

Druga su dva šidska prihvatna centra na Principovcu i u motelu Adaševci na autocesti prema Beogradu.

Sanja BUTIGAN/Snimio: Gordan PANIĆ
KRISHMA TRAŽI SIGURNIJI ŽIVOT, LEDI SE RODILA U ŠIDU

U prihvatnom centru u Šidu prije nekoliko dana rodila se i jedna beba. Roditelji su je nazvali Ledi. Majka Gelsom Najafi kaže da je njezina beba dobro, a na put u neizvjesnost krenule su iz Afganistana, zapravo cijele dvije obitelji, dva brata sa suprugama i šestero djece. Žele u Njemačku i nadaju se poslu, a obojica braće su vozači, jedan taksija, drugi kamiona.

Iz Afganistana je i mlada Krishma Ahmadi (21). U Šidu je s roditeljima i petoricom braće, a krajnji cilj im je Njemačka ili Nizozemska. “Otišli smo zbog sigurnosti, ubijen je moj brat. Prije toga naš je život bio jako dobar”, kazuje ta djevojka.

STRAH MJEŠTANA

U Šidu smo među tamošnjim stanovnicima naišli na različite stavove o prihvatnim centrima i migrantima u njihovu mjestu. Dok jedni govore o strahu, drugi odmahuju rukom, treći kažu kako ne vide problem i da ljudima treba pomoći. “Mislim da te centre treba premjestiti. Vodila sam unuka iz škole i uplašio se kad smo sreli skupinu migranata. Čuli smo za neke probleme i mnogi su od nas preplašeni”, kaže 67-godišnja Milena.

nevolje

STOPA KRIMINALA U ŠIDU PORASLA ZA 10-ak POSTO

Pakistanac Ali Raza planirao je otići u Italiju, ali razmišlja o azilu u Srbiji

Možda ste propustili...