Novosti
PRAVOBRANITELJICA LJUBIČIĆ:

Zabrinjava podatak
o samo 19 zastupnica
Objavljeno 14. rujna, 2016.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u srijedu kako su rezultati izbora sa samo 19 zastupnica izabranih u Hrvatski sabor zabrinjavajući, jer je udjel zastupnica od 12,6 posto najmanji dosad.

Ako bismo podatak od 12,6 posto usporedili s drugim zemljama, od 193 zemlje svijeta Hrvatska bi zauzimala 142. mjesto, navodi pravobraniteljica pozivajući se na klasifikaciju zastupljenosti žena u nacionalnim parlamentima Interparlamentarne unije. Hrvatska je, upozorava, daleko i ispod prosjeka Europske unije od 28 posto žena u nacionalnim parlamentima, samo Mađarska ima manji udjel žena (10,1 posto).

Pravobraniteljica naglašava da se na nedjeljnim izborima ponovila situacija iz studenoga, kada na velikom broju lista nije ispunjena spolna kvota od najmanje 40 posto osoba jednog spola na listi (na 54 liste od njih 177). Posebno je, kaže, negativna okolnos, što dvije stranke odnosno koalicije s najviše osvojenih mandata nisu poštovale tu kvotu na velikom broju lista - HDZ s partnerima to nije učinio na 9 od 11, a Narodna koalicija na 6 od 10 kandidacijskih lista. H

Najčitanije iz rubrike