Dome slatki dome
MANJE JE VIŠE

Vanjska rasvjeta i osvjetljenje u vrtu
Objavljeno 15. rujna, 2016.
Kako bi rasvjeta bila učinkovita, umjesto cijelog vrta trebamo osvijetliti pojedine predmete ili područja

Ako uređujete staze u svom vrtu koji niste stigli prije urediti, možda je sada upravo vrijeme da odjednom odradite dva posla - napravite nove staze i ujedno, kada je vrt već raskopan, iskoristite priliku za postavljanje instalacija za vanjsku rasvjetu vrta i spremno dočekajte sljedeće proljeće, ali i uživajte u posebnom ugođaju osvijetljenog vrta kada ga prekrije snježni pokrivač.

Svjetlo u vrtu, oko kuće i na prilazu kući može poslužiti za više namjena, napominju Baumaxovi stručnjaci. Učinkovito osvjetljenje u vrtu produžuje vrijeme boravka u vrtu, posebice za toplih ljetnih večeri. Dobro planiranim postavljanjem svjetiljki vrt po noći djeluje posve drukčije nego danju, a i pogled iz kuće na lijepo i efektno osvijetljen vrt može stvoriti vrlo ugodnu atmosferu.

Detalji

Kako bi rasvjeta bila učinkovita, umjesto cijelog vrta trebamo osvijetliti pojedine predmete ili područja u njemu. Tako, primjerice, možemo osvijetliti drveće prema gore, možemo svjetlosnim snopom reflektora osvijetliti cvjetne gredice ili kipove te na površini vode dočarati odsjaj. Terase treba osvijetliti tako da svjetiljke nikoga ne zasljepljuju, što se postiže tako da svjetiljke postavimo dovoljno visoko. Idealna je i upotreba regulatora svjetla, s pomoću kojeg možemo regulirati jačinu svjetlai pa prigušivanjem svjetla stvaramo romantični ugođaj.

Osim estetike, važna zadaća vanjske rasvjete jest i sigurnost. Okolica kuće mora biti sigurna za vlasnika, što znači da se staze, stepenice i ribnjak moraju vidjeti. Također, osvjetljenje okolice kuće služi u velikoj mjeri i kao zaštita od provalnika.

Ukrasne lampice, lampioni, baklje i svjećice cjenovno su povoljna dopuna vrtnim svjetiljkama te stvaraju romantičnu atmosferu, a petrolejske svjetiljke daju ugodno svjetlo.

Planiranje i instalacija

Kada planirate vanjsku rasvjetu, valja voditi računa o sigurnosnim mjerama. Ako ste nevješti ili ne znate kako postaviti elektroinstalacije, potražite savjet, odnosno uslugu ovlaštenih stručnjaka, a vi se zadovoljite time što ste osmislili plan rasvjete vrta. Naime, od propisa električar nikako ne smije odstupiti, čak i kada je njegov rad otežan, skup ili dugotrajan.

Kod svih radova na električnim instalacijama izvođač radova je odgovoran za poštovanje važećih odredbi, a ako te odredbe nije poštovao, snosi odgovornost za štetu u punom opsegu. Imajte na umu kako osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu nastalu nestručno obavljenim elektroinstalacijskim radovima.

Nikada ne radite na uređajima i instalacijama pod naponom. Prije početka rada uvijek izvadite utikač iz utičnice ili isključite napon, a na isključene osigurače stavite upozorenje, kako ih netko ne bi uključio dok radite na elektroinstalacijama.

Prije nego počnete raditi, ispitivačem napona provjerite je li instalacija pod naponom. Kod električnih instalacija na otvorenom ili u mokrim prostorima potrebno je biti posebno oprezan. Vodite računa o načelu da instalacije koje su u funkciji nisu uvijek automatski i sigurne te da neispravne instalacije ometaju funkciju uređaja, pa može doći do eventualnog požara.

Prijelazi iz svjetla u tamu

Ako je moguće, planirajte i instalirajte vanjsku rasvjetu još prije nego što oblikujete i uredite svoj vrt. Koliko ćete vati po kvadratnom metru vrtne površine angažirati, ovisi o vašoj želji, no treba imati na umu da previše svjetiljki ne stvara pravi ugođaj. Upravo su prijelazi svjetla u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, planirajte rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vaš vrt i ne smetaju susjedima.

Kod instalacija u vrtu s vodootpornim utičnicama i dovodima do fiksno montiranih svjetiljki uspostavlja se strujni tok. Instalacije treba položiti na dubinu od 60 centimetara, kako ih ne bismo mogli dosegnuti kada okopavamo vrt. U starijim vrtovima potrebno je izbjegavati prostor oko stabala kako im ne bismo oštetili korijenje. Za rasvjetu su najprimjerenije reflektorske žarulje, jer se pod njihovim toplim svjetlom najljepše ističu boje biljaka. Takve reflektore možemo postaviti na udaljenost do deset metara od objekta koji želimo osvijetliti.

Umjesto svjetiljki na jakim temeljima radije postavite reflektore na palicama utaknutima u zemlju, jer njima možete eksperimentirati te ih prilagoditi promjenama u vrtu. Reflektore možete postaviti i na drveće te zidove kuće i njima zamagliti obrise lišća i grana.

Točke svjetla u vrtu, koje možete dočarati malenim podnim reflektorima, dodatno naglašavaju istaknute crte i posebne oblike. Uz stepenice i vrtne staze postavite stajaće svjetiljke na stupovima koje ćete utakniti u meko tlo na određena mjesta. U tvrđem tlu prethodno iskopajte rupu kako klinasti završetak ne bi bio blokiran.

Sigurna niskonaponska rasvjeta

Posebno su jednostavni za instaliranje niskonaponski rasvjetni sustavi (24 volta). To znači da poseban transformator pretvara struju iz utičnice u slabu struju koja je neškodljiva, što je važno u slučaju da se strujni krug prekine zbog prodora vode, neke pogreške ili pomanjkanja.

Vanjskom rasvjetom načelno možemo upravljati individualno satom s vremenskim prekidačem ili senzorom za prepoznavanje svjetla. D.Pejić

Radarske svjetiljke

Kada se približimo nekim vratima, ona se sama otvaraju i opet zatvaraju kao da su upravljana nevidljivom rukom. Tako s pomoću radarske tehnike može djelovati i svjetiljka. I dok pasivni infracrveni senzori reagiraju na toplinu tijela koja se pomiču, radarske svjetiljke zasvijetle već na pomak. Radarski senzor, skriven u unutrašnjosti svjetiljke, emitira elektromagnetske valove koji se odbijaju od predmeta u okolici svjetiljke i tako stvaraju ehogram. Kod pomicanja, primjerice, ljudi ili pomicanja vrata ehogram se promijeni i svjetiljka se uključi. Svjetiljke s radarskim senzorom imaju opseg rada od 360 stupnjeva s kutom istupa od 180 stupnjeva. Domet se može podešavati na promjer od 2 do 6 metara. Funkcijama za podešavanje jačine i vremena može se odrediti kada će takva svjetiljka svijetliti te kolika će biti osjetljivost senzora.

Solarne svjetiljke

Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na takvo mjesto na kojem će tijekom dana akumulirati najviše Sunčeve svjetlosti. Solarni kolektor okrenite na jug. Odvojeni sustavi (odvojeni kolektor i svjetiljka) imaju prednost, da nam daju na izbor prostor na kojem će stajati svjetiljka, pa svjetiljku možemo postaviti i u sjenu. Kako bi svjetiljka dovoljno svijetla, solarni kolektor dnevnu svjetlost mora akumulirati bar nekoliko sati.

Senzorske svjetiljke

Kod senzorskih svjetiljki infracrveni senzori po danu i po noći prepoznaju iznenadne promjene (prolazak ljudi, automobili...), a područje u kojem reagiraju može se podešavati. Ugrađena sklopka za prepoznavanje svjetla omogućava da se zbog pomicanja u tami svjetiljka upali. Infracrveni senzori prepoznaju pokret samo onda kada je senzorska svjetiljka postavljena najviše na dva metra, što je podatak koji valja imati na umu pri montaži. Nasuprot neprestano aktivnim sustavima, ovako se štedi energija, a ondje gdje je to potrebno zbog sigurnosnih razloga možemo dobiti posebno veliku količinu svjetla. Zbog sustava leća senzorske svjetiljke imaju obuhvat čak 360 stupnjeva. S okretanjem leća naprijed-natrag područje obuhvata skraćuje se ili produžuje te doseže domet u rasponu od 1 do 12 metara.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike