Dome slatki dome
JESENSKI RADOVI NA OKUĆNICI

Posadite zanimljive nove vrste biljaka
Objavljeno 15. rujna, 2016.

Ukrasni vrt u čijim smo raskošnim bojama i mirisima uživali cijelo proljeće i ljeto pomalo ulazi u mirovanje. To ne znači da vrt u jesen i zimi mora biti monoton i nezanimljiv. Naime, i u ova godišnja doba vrt može biti lijep ako smo ga takvim učinili.

Posebice ako smo u njemu posadili drveće i grmlje koje je gotovo cijele zime bogato okićeno plodovima, osobito onima koje ima crvene, žute ili grančice neke druge boje, zatim onima koje ima neobičnu koru ili zanimljivo savijene grančice. Živost vrtu mogu dati i pokoji crnogorični grm ili drvo, koji čine lijep kontrast s listopadnim drvetom svijetle kore kao što je breza, ili samo imaju zanimljivo lišće i bobice. Ako takvog bilja do sada nema u vašem vrtu, upravo sada, u kasnu jesen, vrijeme je da ga posadite i tako obogatite svoj vrt.

Ukrasni glog

Na prikladno mjesto u vrtu mogli biste posaditi "čupavi" drijen - omanje drvo jako savijenih grančica koje je i bez lišća dekorativno, a k tome vrlo rano, još prije nego što prolista, procvast će žutim cvjetićima kao jedan od prvih vjesnika proljeća. Ovo je ukrasno drvo kao i sve drugo listopadno drveće i grmlje najbolje saditi u doba mirovanja, kada mu otpadne lišće. Možete saditi i ukrasni glog, koji će u proljeće bogato cvasti bijelim ili ružičastoljubičastim cvjetićima, a na jesen će se okititi lijepim crvenim plodovima.

Zimzeleni grmovi ili drveće također mogu biti vrlo dekorativni, a tijekom zime posebno dolaze do izražaja. Stoga biste u svom vrtu možda mogli posaditi i božikovinu, čiji široki kožasti listovi imaju na rubu bodlje ili su žuto prošarani, a između njih izviruju plodovi poput crvenih kuglica koje se na granama održavaju sve do proljeća. Grančice božikovine toliko su dekorativne da njima često ukrašavamo stol za božićne blagdane. Ako imate dovoljno mjesta u vrtu, sada u njega možete posaditi i nešto veće grmove ili drveće. Lijepo omanje drvo je i zanovijet, koja cvate u proljeće i početkom ljeta cvjetovima sličnim bagremu, samo što su cvatovi veći i najčešće su jarkožute boje. U vrtu je lijepo imati i japansku ukrasnu trešnju. U rano proljeće ovo drvo procvate prije nego što prolista bogatim, punim ružičastim cvjetovima i izgleda zaista prekrasno.

Zaštititi od zime

Valja reći da gotovo i nema vrta bez kraljica cvijeća, ruža. Ružu sadimo u dobro, rahlo tlo, no ne prebogato dušikom. Ako, naime, u tlu ima previše dušika, ruža bi mogla potjerati previše grana, a cvatnja bi joj mogla biti siromašnija. Stoga je treba gnojiti zrelim stajskim gnojivom ili kompostom tek u proljeće kada joj možemo dodati i malo mineralnog gnojiva, primjerice NPK 15-15-15 u kojem su osnovna hraniva u uravnoteženom omjeru. I napokon, osim o sadnji ukrasnog grmlja i drveća, pred zimu se valja pobrinuti da ukrasno bilje koje već imamo u svom vrtu zaštitimo od studeni, posebice ako je riječ o biljkama podrijetlom iz toplijih krajeva. Neko manje osjetljivo grmlje moguće je omotati slamom, jutenim vrećama ili im skupiti grane te oko njih poslagati grane crnogorice i sve skupa zavezati kako bi se unutrašnje grane i vegetativni vrh biljke zaštitili od hladnoće. Ipak, ako je riječ o skupim tropskim biljkama, najbolje ih je posaditi u velike posude i svake zime ih unositi u zatvorene prostorije, jer tada ćete biti najsigurniji da će vaš ukrasni grm dobro prebroditi zimu. J.Kn.

Grančice božikovine toliko su dekorativne da njima često ukrašavamo stol za božićne blagdane

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike