Dome slatki dome
ODRŽAVANJE DLAKE

Kako kupati i frizirati pudla?
Objavljeno 15. rujna, 2016.

Pudle češljamo jednom tjedno, prvo četkom, a onda češljem kako bismo izvadili mrtvu dlaku. Šišanje im je nužno jednom u mjesec i pol.

Prije kupanja moramo psa temeljito počešljati i razmrsiti eventualne gvalje. Gvalja se češlja od vrha prema korijenu dlake. Prstom slobodne ruke držimo pri korijenu dlake i ne čupamo svom snagom. Obvezno koristimo ili puder za češljanje meke dlake (postoji i onaj za tvrdu dlaku), ili sprej za češljanje, nikada ne češljajte pudla "na suho". Za češljanje pudla potrebna vam je četka sa zakrivljenim iglicama i metalni češalj.

Veličina četke ovisi o veličini psa. Kada kupujete četku, probajte ju. Bitno je da je guma jako meka, onda ni iglice nisu krute, a moraju biti što tanje. Metalni češalj treba imati gušćih i rjeđih zubaca.

Kada smo psa dobro počešljali možemo ga kupati. Pri kupanju najvažnije su pripreme. Budući da pudl ima gustu dlaku koja se potpuno smoči, treba ga kupati poslije zadnje šetnje, jer ga je teško posve osušiti. Kad mislimo da smo ga posve osušili, dlaka je još vlažna pri korijenu. U kadu treba staviti gumenu prostirku ili ručnik da se pas ne bi sklizao. Treba pripremiti dva ručnika i tampone od vate koje ćemo staviti u uši prije kupanja (oveće, da vire iz uha da ih ne zaboravimo), sušilo za kosu, šampon i regenerator. Šamponi za pudle proizvode se po bojama, tj. nijansiraju dlaku ili izbjeljuju žućkaste mrlje. Bitno je i da su antistatčne, jer ne moramo poslije koristiti antistatične sprejeve kada sušimo i češljamo.

Prvo namjestimo vodu na 34-36 stupnjeva C i pokvasimo dlaku psa, osim vrata i glave, jer će se odmah otresati. Šamponiramo i trljamo. Pazite, ne mrsite dlaku. Najmanje dva puta šamponiramo i ispiremo. Kada se šampon lako pjeni, znači da je pas opran, a ako je to potrebno, ostavite da djeluje nekoliko minuta na psu. Isperite i stavite sredstvo za njegu dlake. Dobro iscijedite psa, a možete ga naučiti da se na komandu otresa pa ćete imati manje posla s cijeđenjem. Umotajte psa u ručnik.

Pudla morate fenirati, tj. u isto vrijeme morate četkati i sušiti, zamolite nekoga za pomoć, ili nabavite stalak na koji ćete montirati sušilo. Pazite da ne opečete psa. Najbolje da sušite prvo rep i stražnji dio, tako da pas poslije može sjediti. Pudl ima dlaku koju, ako ne fenirate, nikakvo naknadno četkanje neće iščetkati. Dlaka će biti kovrčava i nakon četkanja i češljanja. Kada ste sigurni da je pas suh, još ga malo posušite na pregibima nogu i iza ušiju.

Sanda KEKEZ-VESELIĆ, međunarodni kinološki sudac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike