Novosti
REAKCIJA NA POTEZ PREDSJEDNICE

DIP: Za fotografiranje glasačkog listića nema zakonske zapreke
Objavljeno 11. rujna, 2016.

Brojne reakcije na izborni dan izazvala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koju su kamere televizije N1 “ulovile” kako fotografira glasački listić na svom biračkom mjestu. Državno izborno povjerenstvo je, naime, upozorilo birače kako na biračkim mjestima nije primjereno koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće. Na predsjedničin potez regirao je Gong.

“Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Ne vjerujemo da je pod nečijom kontrolom, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova”, napisao je Gong na svom profilu na Facebooku.

Član DIP-a Slaven Hojski potvrdio je u nedjelju poslijepodne kako je Povjerenstvo imalo upite nekoliko građana i udruga zbog snimke N1 televizije. “Imali smo upite građana i udruga”, potvrdio je Hojski Hrvatskom radiju. DIP je u subotu, podsjeća, rekao kako nema zakonske zapreke za to, ali je apelirao na građane da ne fotografiraju i ne snimaju glasačke listiće da se ne narušava izborni proces na tom biračkom mjestu. “To je bila uputa svim biračima, pa ne bih posebno komentirao gospođu predsjednicu”, izjavio je Hojski. Upitan je li postupkom spomenute televizije narušeno predsjedničino pravo te tko bi trebao reagirati, Hojski kaže da bi predsjednica Republike sama mogla reagirati, ali da to nije učinila ni ona, ni itko drugi.

“Mislim da je trebalo bolje reagirati na samom biračkom mjestu, ne dopustiti da kamere dođu tako blizu svim čelnicima političkih stranaka, ne samo predsjednici (...), ali sad je sve gotovo. Nitko se od njih nije žalio DIP-u, a on sam neće poduzimati nikakve radnje”, zaključio je Hojski. D.Pav./H