Zlatna košarica zdravlja - Mirisno, sočno, neodoljivo...
Objavljeno 12. rujna, 2016.
Kasno ljeto i početak jeseni vrijeme je obilja u kojem nam priroda nudi raznovrsno voće i povrće dozrelo uz pomoć toploga ljetnog sunca. Pravi je trenutak da se pripremite za zimu i svoj organizam okrijepite mnoštvom voća i povrća koje je “u punoj snazi” i snagu će dati i vama da vedri, čili i veseli uživate u dugim zimskim danima i dočekate proljeće. Napunite svoju košaricu zlatnim jesenskim plodovima!
GLJIVE - darovi prirode
Gljive su bogate bjelančevinama i vrlo su hranjive. Prema hranjivosti su bliže zelenom povrću nego mesu. Gljive su i vrlo aromatične, a upotrebljavaju se svježe, sušene, ukiseljene, pečene, pirjane, u umacima, s tjesteninom, rižom, povrćem ili mesom… Mogu se marinirati, konzervirati ili zamrznuti. Prije zamrzavanja potrebno ih je blanširati, a kod primjene ih ne treba odmrzavati. Kralj gljiva je svakako vrganj, najpoznatija jestiva šumska gljiva, a poseban je po tome što mu meso ne potamni kada ga se razreže. Lisičice ili lisičarke također su vrlo omiljene u našim krajevima. Meso im je debelo, vlaknasto, žilavo, ugodna mirisa, a okus slabo papren. Lisičicu tijekom pripreme jela treba duže kuhati jer joj je meso tvrdo. Bogat je izvor vitamina A i C.
NAR - rubin među voćem
U hrvatskom jeziku nazivaju ga i šipak ili mogranj. Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crvenoljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ. Upravo je to glavni razlog njegove planetarne popularnosti. Svježe iscijeđeni sok iznimno je bogat vitaminom C te pantotenskom kiselinom. Jedite ga što više!
PORILUK - veliki zaštitnik zdravlja
To povrće najbliži je rođak luka i češnjaka, ali mu je okus mnogo blaži i nije ljut. Može se pripremiti na stotine načina. Vrijedan je jer čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su uzročnici raznih tegoba, izvrsno održava probavu i zdrava crijeva te je odlična preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba, pomaže protiv problema sa žilama, pomaže rast novog mladog vezivnog tkiva, održava elastičnost stijenki žila, proizvodnju hormona. Preporuča se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi niskokalorične vrijednosti.
KUPUS - pametna glavica
Kupus nije osobito hranjivo povrće, no zato sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora te željeza, bakra, cinka i magnezija kao i brojnih vitamina. Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovu stanju. Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šalicu nesoljene juhe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance, izvanredan je za obloge i liječenje želuca. Jeftina i zdrava salata pravi je dar organizmu.
KUKURUZ - Kolumbov dar Europi
Novija istraživanja pokazuju da kukuruz konzerviranjem ne gubi na svojoj vrijednosti, upravo suprotno. Postupak zagrijavanja pri konzerviranju slatkog kukuruza povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i razinu fenola. U Europi se, pa tako i u nas, kukuruzna zrna upotrebljavaju za pripremu raznih maneštri te u kombinaciji s raznim povrćem u salatama i varivima. No, više su u uporabi proizvodi od kukuruza u obliku kukuruzne krupice i kukuruznog brašna, dok ljubitelji zdravog obroka konzumiraju i kukuruzne pahuljice.
GRAH - moćni vjetropir
Svako malo zrno graha sadrži moćnu i jedinstvenu kombinaciju bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala. Osebujan je izvor vlakana, a na taj način poboljšava probavu i dokazano suzbija rak debelog crijeva te sadrži značajne količine željeza. Grah također smanjuje rizik od srčanih bolesti za 82 posto. Iznimno je bogat mineralima, osobito bakrom, željezom, fosforom i manganom.
KRUŠKA - miljenica kraljeva
Homer ih je okarakterizirao kao dar bogova, a u doba francuskog kralja Luja XIV. kruške su bile simbol luksuza. Prirodan su i i brz izvor energije jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakiranje vitamina B skupine. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.
JABUKA - rajsko voće
Jabuka koja je, kako mnogi vjeruju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja nije samo simbol grijeha, požude i ljubavi, nego i vječne mladosti. Jabuka je dokazano zdrava namirnica pa pojedemo li dvije jabuke dnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svojeg zdravlja. J.Kn.