Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (MALPIGHIA PUNICIFOLIA L.)

Acerola najbogatija vitaminom C
Objavljeno 12. rujna, 2016.

Američka višnja, kako još nazivaju ovu biljku, danas se uzgaja u predjelima suptropske Amerike, Teksasa, Meksika, Kube, Venezuele i Brazila.

Domovina acerole je Florida, odnosno Kuba, prema navodima Plinyja Reasinera (biologa), odakle se širi početkom 18. stoljeća na okolne zemlje. Godine 1888. na Kubi je počela proizvodnja dječje hrane prema katalogu Royal Palm Nurseryja. Početkom 19. stoljeća počinje se uzgajati i na Filipinima.

Acerola je trajno zimzeleno suptropsko drvo u obliku grma, prilično razgranato, eliptičnih listova dugih 2 - 7 centimetara i 1 - 4 centimetra širokim, tamnozelenim, kožastim i glatkim. Rumeni cvijet s pet latica na kratkoj je peteljci. Plod je okrugao, promjera od 1,5 do 2,5 centimetara, sočan, u razvoju zelen, a pri sazrijevanju crven, s tri sjemenke.

Miris acerole je aromatičan, a okus kiselo-sladak. Uzgaja se uglavnom plantažno, a raste kao samoniklo drvo na područjima suptropske Amerike. Beru se plodovi, od kojih se pripremaju razni proizvodi.

Acerola je danas najpoznatiji izvor vitamina C, sadržava ga čak i do 4600 mg na 100 grama težine. Potpuno je normalno da se danas rabi za izradu raznih dodataka prehrani, u kojoj je potrebno unositi veće količine vitamina C. Askorbinska kiselina ili vitamin C danas je najtraženiji, a ujedno i vodeći antioksidans (pojačava i mobilizira obrambene snage organizma kao preventivnu zaštitu od bakterija i virusa) i detoksikant. Golema je uloga vitamina C u našem organizmu: od rada fizioloških - metaboličkih procesa (kolagen - učvršćuje krvne žile i mišiće, hormoni, krvne žile, kosti itd.), izlučivanja toksina (toksičnih tvari - produkta rada organizma) do imunosnog sustava. Potrebno je voditi računa o uporabi jer je znano da je vitamin C termolabilan, to jest uništava se termičkom obradom (sušenje, kuhanje), kao i da se lako otapa u vodi.

Zapadna pučka medicina rabi ga kao: antibakterik, antifungal, antiinflamatorik, antioksidant, adstrigent, detoksikant, za liječenje bolesti probavnog sustava, želuca, krvnih žila, jetara, dijareje, dizenterije, groznice, gripe, hepatitisa, infekcija, mastitisa, nedostatka vitamina C, prehlade, proljeva, stanične regeneracije, skorbuta, tegoba starijih osoba, tegoba u menopauzi itd. Acerolu ili preparate s acerolom ne smije se uzimati kod akutnih tegoba s bubrezima te kod viših vrijednosti željeza u krvi.

Ivan LESINGER
Iz kulinarstva

Acerola je popularna dječja hrana u raznim oblicima, od svježeg voća do proizvoda kao što su sokovi, džemovi, marmelada, gume za žvakanje, bomboni i razni dodaci za očuvanje zdravlja.

Kralj prevencije

Naziv za vitamin C je kralj prevencije i potpuno je točan, jer sva novija istraživanja temelje se na činjenici da vitamin C ima važnu ulogu u prevenciji našeg zdravlja te nas doista štiti od svakodnevne autointoksikacije organizma i štetnog djelovanja zraka, vode i hrane koju svakodnevno konzumiramo:

l bolesti pluća (astma, bronhitis, infekcije dišnih puteva, upala pluća)

l bolesti grla (angina, infekcije)

l bolesti krvnih žila (pucanje kapilara, arterioskleroze, visoki tlak, učvršćuje mišiće i krvne žile)

l bolesti krvi (povišen kolesterol, trigliceridi), sprječava oksidaciju LDL kolesterola

l bolesti jetara

l bolesti srca

l bolesti bubrega (kod raznih infekcija E. colli)

l bolesti kože (modrice, nečistoće, vitiligo, rane, posjekline)

l alergije

l bolesti oka (glaukom, infekcije, katarakta)

l šećerne bolesti

l nedostatak vitamina C (skorbut, krvarenja zubnog mesa)

l prehlade, gripe

l upalna stanja

l slab imunosni sustav

l karcinom (antikarcinogen, citotoksični učinak kod karcinoma pločastih stanica i submandibularnih žlijezda)

l antibakterijsko djelovanje (Staphylococcus epidermidis)

l odvikavanje od alkohola i cigareta (pušači moraju uzimati vitamin C zbog niza štetnih djelovanja nikotina)

l umor mišića i organizma (nakon napornog rada)

l stresne situacije ili prevencija stresa

l preventivno djelovanje kao što je antitumorno i antimutageno

l rekonvalescente i osobe starije dobi vitamin C oživljava

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike