Objavljeno 12. rujna, 2016.
Svakodnevna neuravnotežena prehrana, stres, lijekovi i povišena tjelesna temperatura mogu prouzročiti poremećaj crijevne mikroflore.
Zašto su Bugari jedan od naroda koji redovito doživljava duboku starost? Tajna je u tome što su jedan od najvećih konzumenata jogurta i ostalih mliječnih proizvoda koji u sebi sadrže velike udjele bakterija mliječne kiseline.
Povedite se za prokušanim receptima i iz redovite prehrane izbacite različite sokove i napitke koji vas ne čine nimalo svježijima i poletnijima, a u organizmu su u stanju stvoriti popriličan nered koji vam zagorčava svakodnevni život. Sokovi, različiti topli i hladni napitci prepuni su različitih aditiva i umjetnih zaslađivača i dobro je da ih zamijenite jednim od brojnih prirodnih napitaka. I ne samo da će blagotvorno djelovati na vaš organizam nego će se povoljnije odraziti i na vaš kućni budžet.
Mliječna industrija posljednjih nekoliko godina u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda sve više primjenjuje probiotike - pojedinačne ili mješovite kulture živih mikroorganizama koji blagotvorno djeluju na organizam, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava domaćina. U humanoj prehrani kao probiotici najčešće se koriste bakterije mliječno-kiselog vrenja iz roda Lactobacillus - Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus te roda Bifidobacterium - Bifidobacterium bifidum.
Te bakterije prirodno su prisutne u čovjekovoj crijevnoj flori, a zajedno s ostalim bakterijama sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže. U stanju su "prilijepiti se" na sluznicu crijeva i djelovati kao antagonisti prema patogenim bakterijama, uzročnicima mnogih bolesti.
Svakodnevna neuravnotežena prehrana, stres, lijekovi i povišena tjelesna temperatura mogu prouzročiti poremećaj crijevne mikroflore, a posljedica su brojne zdravstvene smetnje, od proljeva pa do smanjene funkcije imunološkog sustava. Danas se crijeva smatraju najvećim organom čovjekova imunološkog sustava. Ona su domaćin brojnim dobrim bakterijama koje štite sluznicu crijeva i sprječavaju razmnožavanje i djelovanje loših patogenih bakterija.
Kako bismo ojačali imunološki sustav, preporuča se kontinuirana upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike i prebiotike.
Kao što je već navedeno, naša se mikroflora smanjuje i redovito je treba obnavljati. To i nije tako teško, samo trebamo kontinuirano koristiti fermentirane mliječne proizvode i polako dočekati - stotu! J.Kn.
U čemu nam pomažu probiotici?
• Jačaju obrambeni sustav organizma• Zaustavljaju rast patogenih mikroorganizama• Sudjeluju u uklanjanju otrova iz tijela• Utječu na sniženje lošeg (LDL) kolesterola• Sudjeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina• Poboljšavaju iskorištenje i utječu na metabolizam kalcija• Obnavljaju sluznicu crijeva nakon terapije antibioticima• Ubrzavaju oporavak od alergija• Kontroliraju naseljavanje bakterije Heliobacter pylori na sluznicu želuca• Smanjuju učestalost pojave raka debelog crijeva