Učionica
VRIJEDNO POSTIGNUĆE VODSTVA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilištu iz EU fondova dodijeljeno gotovo 200 milijuna kuna za projekte studentskog smještaja
Objavljeno 11. rujna, 2016.
KLJUČNI PROJEKTI SU: GRADNJA TREĆEG PAVILJONA NOVOG STUDENTSKOG DOMA I REKONSTRUKCIJA ZGRADE TZV. STAROG STUDENTSKOG DOMA

Vrijedno postignuće Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kojemu je u srpnju 2016. godine i službeno iz fondova Europske unije dodijeljeno gotovo 200 milijuna kuna za provedbu projekata studentskog smještaja - rezultat je trogodišnjeg intenzivnog rada u pripremi navedenih projekata.

Uprava Sveučilišta je tijekom 2014. godine kontinuirano radila na izmjenama i dopunama postojeće Strategije Sveučilišta (2011.-2020.) te je krajem te godine Senat Sveučilišta usvojio dovršen dokument u kojem su, između ostaloga, kao ključ daljnjeg razvoja Sveučilišta iz aspekta kapitalnih investicija prepoznati europski fondovi. Financiranje kroz korištenje europskih fondova pruža široku paletu mogućnosti ostvarenja boljitka, kako u razvoju infrastrukture Sveučilišta, tako i za znanstveno-istraživačke i društvene projekte.

Unutarnjom reorganizacijom Sveučilišta osnovan je interdisciplinarni radni tim čiji je zadatak bio temeljita analiza postojećeg stanja i potencijalnih mogućnosti razvoja, izrada prioritetnih lista investiranja, priprema prostornih i tehničkih dokumenata i provođenje drugih nužnih predradnji za nesmetani održivi nastavak gradnje u sveučilišnom kampusu (prilagodba UPU-a, mikrolociranje budućih zgrada, organizacija i provođenje javnih arhitektonsko-urbanističkih i drugih javnih natječaja, organizacija i provedba zaštitnih arheoloških iskapanja i slično), a kroz provedbu većih infrastrukturnih projekata Sveučilišta.

Infrastrukturni projekti

Tako je dovršena gradnja nove zgrade Građevinskog fakulteta Osijek, započela gradnja I. faze Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra Osijek (SKIMCO), završena adaptacija potkrovlja Medicinskog fakulteta u sveučilišnom kampusu, redovito su održavane koordinacije i usklađivanja s budućim korisnicima zgrada u kampusu i drugo. U tome svemu nije se zaboravilo na kroničan problem smještaja studenata u Osijeku te je za prioritetnu aktivnog projektnog tima bilo postavljeno upravo rješavanje toga problema. Želja je bila povećati standard i uvjete smještaja u postojećim domovima, ali i osigurati nove smještajne kapacitete. Ta su nastojanja rezultirala s dva ključna projekta: "Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku" te "Rekonstrukcija studentskog doma na adresi I.G. Kovačića 4 u Osijeku".

U gradu Osijeku popisom stanovništva 2011. godine zabilježeno je 108.048 stanovnika, a u akademskoj godini 2015/16. na Sveučilište u Osijeku upisano je oko 18.000 studenata, što čini velik broj ukupnog stanovništva grada Osijeka te ga čini pravim sveučilišnim gradom. Pri tome je osobito značajno naglasiti da su u velikom broju studenti osječkog sveučilišta, njih čak 75 % nedomicilni, tj. dolaze na studij iz šire regije, pa i iz susjednih zemalja. Projektni tim Sveučilišta stoga je krajem 2014. godine intenzivno počeo pripremati projekte gradnje novog, trećeg studentskog paviljona, ali i rekonstrukciju tzv. starog studentskog doma za Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava "Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt "Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku" dana 13. travnja 2016. prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju" u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Već 12. srpnja 2016. godine na Sveučilištu u Osijeku održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt. Potpisali su ga Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te nositelj projekta prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Osijeku. Tom činu nazočili su svi prorektori i dekani/pročelnici Sveučilišta u Osijeku te predstavnici lokalne samouprave i saborski zastupnici slavonsko-baranjske regije.

174,3 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta je 174,3 milijuna kuna koji će iz nepovratnih sredstava biti dodijeljeni u cjelokupnom iznosu. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. Tom je prigodom ministar Tolušić pohvalio Sveučilište i projektni tim koji je uspio pripremiti izuzetno kvalitetan projekt studentskog smještaja kojemu su kao jedinom u RH dodijeljena EU nepovratna sredstva u 100-postotnom iznosu. Posrijedi je iznimno kompleksan projekt koji se sastoji od više komponenti:

l Pripreme projektne dokumentacije;

l Izgradnje zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona (radovi na izgradnji zgrade, spojnog mosta, uređenju okoliša zgrade, uređenju Studentskog trga te izgradnji i uređenju sjevernog parkirališta);

l Uređenja i opremanja studentskog doma.

U Osijeku je trenutno osiguran smještaj za samo 4,3 % studenata, a nakon rekonstrukcije starog studentskog doma, postojeći smještajni kapacitet u Osijeku iznosit će 669 ležaja. Realizacijom ovog projekta bit će sagrađena nova zgrada studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku u Ulici k. P. Svačića 1c, koja će omogućiti smještaj za dodatnih 796 studenata. Nakon završetka projekta ukupan broj kreveta za studente u Osijeku iznosit će 1465, čime će smještaj u Osijeku bio osiguran za 8.6 % studenata.

Među 34 rada pristigla na natječaj, čiji je provoditelj bio Građevinski fakultet, do zadanog roka (7. prosinca 2015. godine), kao najbolji izabran je i 1. nagrada u iznosu od 75.000 kuna neto dodijeljena je radu Krstarica "Potemkin" (autori: Ana Begović, Kata Marunica, Andrija Matotan, Nikica Pavlović, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Filip Vidović). Prvonagrađeni projekt bio je detaljno predstavljen u 11. broju Glasnika u veljači ove godine. Njegova realizacija pridonijet će povećanju smještajnih kapaciteta za studente, posebno za one u nepovoljnom položaju, budući da je za njih predviđeno 537 od 796 ležaja, odnosno 67 % kapaciteta. Od toga će deset jednokrevetnih soba biti prilagođeno za studente s invaliditetom.

Nova zgrada studentskog paviljona povezat će se toplom vezom (mostom) s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodi briga o studentima s invaliditetom kojima će biti omogućen pristup i komunikacija svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade. Bit će uređen cijeli blok studentskog smještaja u sveučilišnom kampusu na način da će se izgraditi Studentski trg, urediti okoliš između zgrada te osigurati dovoljan broj parkirališnih mjesta oko zgrade i na sjevernom parkiralištu. Nova zgrada bit će energetski učinkovita, što će pridonijeti nižim troškovima održavanja. Sjeverno parkiralište površine oko 4000 četvornih metara servisirat će potrebe zgrade.

(Damir Markulak, Sanja Scitovski)

Projektni tim Sveučilišta u Osijeku

Projektni tim Sveučilišta u Osijeku, zadužen za pripremu i provođenje kapitalnih projekata Sveučilišta, čine:

1. Prof. dr. sc. Damir Markulak, voditelj EU projekata

2. Sanja Scitovski, dipl. ing. građ., koordinatorica projekata

3. Nataša Bošnjak, dipl. ing. arh., koordinator investicija

4. Anđelka Klaić, dipl. oec., koordinator za financijski management

5. Marija Vegar, dipl. oec., koordinator za provođenje javne nabave

6. Vlasta Dragušica, dipl. iur., asistent za provođenje javne nabave

7. Vanja Grgec, dipl. ing. građ., koordinator za izgradnju i opremanje

8. Silva Vujnić, dipl. iur., koordinator za pravna pitanja

9. Tomislav Knežević, voditelj Studentskog doma

10. Miljenko Šustić, voditelj tehničkih poslova

11. Mario Mikolčević, mag. ing. aedif.

Planovi za budućnost

U prostorima Rektorata Sveučilišta u Osijeku 24. kolovoza 2016., u okviru posjeta ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića, održano je predstavljanje kataloga projekata Sveučilišta za EU financiranje do 2020. godine. Domaćin sastanka bio je prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta, koji je predstavio projekte vezane uz razvoj visokog obrazovanja u Osijeku:

* Sveučilišna knjižnica i multimedijski centar Osijek (SKIMCO)

* Akademski centar pravne izvrsnosti

* nova zgrada Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek

* Istraživačko–razvojni centar elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije Osijek

* Tehnološki park Osijek

* Preuređenje hotela Mursa u studentski dom

Svi navedeni projekti u žurnoj su fazi pripreme kako bi bili spremni za konkuriranje za sredstva iz EU fondova. Tom je prigodom ministar Tolušić istaknuo da su Grad Osijek i Sveučilište u Osijeku dobro ekipirani i pripremljeni za privlačenje sredstava iz EU fondova, a Sveučilište u Osijeku je, kada je u pitanju razina pripremljenosti projekata, najspremnije od svih hrvatskih sveučilišta.

Više od 25 milijuna kuna za arheološka iskopavanja

Većina sveučilišnih investicija smještena je u sveučilišnom kampusu, koji se zapravo nalazi na izvrsnoj lokaciji nadomak centra grada, no isto tako značajno ga određuje i zaštićena urbanistička cjelina, u čijem se istočnom dijelu nalazi arheološki lokalitet antička Mursa. Mursa je jedno od najvažnijih antičkih lokaliteta u Republici Hrvatskoj i od velikog je znanstvenog interesa za grad Osijek kao i za cijelu Hrvatsku. Zbog tog je razloga, prije nego što se započne bilo koja investicija, potrebno provesti zaštitna arheološka iskopavanja, za koja je Sveučilište do sada iz vlastitih sredstava izdvojilo gotovo 25 milijuna kuna, i to samo za izravne troškove. Navedeno svaku investiciju, u usporedbi s investicijama drugih sveučilišta u RH, već u startu čini značajno skupljom, ali i vremenski dužom, što nikako nije zanemarivo u situaciji gdje brzina ishođenja relevantnih dokumenata za građenje pravi razliku između odobravanja ili neodobravanja ostvarenja nekog projekta.

Možda ste propustili...