Novosti
ELEKTRONIKA I KAMERE

MUP ulaže 50 milijuna kuna u nadzor granice
Objavljeno 8. rujna, 2016.
Mjere koje je MUP poduzeo smanjit će legalne prelaske granice na minimum

U prvih osam mjeseci ove godine na državnoj granici Republike Hrvatske evidentirano je 2395 nezakonitih prelazaka. Kako tvrdi Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, svakodnevnim praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici s Republikom Srbijom u posljednja dva mjeseca uočljiv je porast pokušaja nezakonitih prelazaka.

Umjesto žice i ograde, MUP se odlučio za sofisticiraniju zaštitu državne granice: za više od 50 milijuna kuna nabavlja radare i moderan sustav videonadzora za 13 graničnih lokacija.

Sustavi za zaštitu državne granice bit će na željezničkoj postaji i na antenskom stupu u Tovarniku, na antenskom stupu u Principovcu kod Iloka, na lokaciji Radoš također kod Iloka, u Sotinu, Babskoj, Šarengradu, na Vupikovu silosu kraj Dunava, u Borovu Selu, kod Strošinaca, u Nijemcima te nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo. Ista se oprema postavlja i na graničnim prijelazima s BiH u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sustav za nadzor granice činit će termovizijska kamera, kamera dan/noć, dome kamera, radar i NVR snimač, a računala za nadzor granice bit će instalirana u lokalnim nadzornim centrima smještenima u policijskim postajama.

MUP je za nabavu i postavljanje te opreme raspisao javni natječaj, a procijenjena vrijednost joj je 50,7 milijuna kuna. Oprema će biti postavljena na lokacijama na kojima je najveći priljev ilegalnih migranata. Naime, u Srbiji je trenutačno oko 4000 tisuće migranata koji čekaju prelazak granice.

Mjere koje je MUP poduzeo smanjit će legalne prelaske granice na minimum, ali i pokvariti posao ilegalnim prijevoznicima, koji za visoke iznose prebacuju migrante.

Ministar Orepić tvrdi kako raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja balkanske rute, koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

Hrvatska granična policija na pojačani je nezakoniti prelazak državne granice spremna odgovoriti i ljudstvom i opremom, a u okviru integriranog upravljanja granicom će, uz planirano angažiranje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu uz pojačani migracijski val, tvrde iz MUP-a.

Vuk TEŠIJA
MUP prati i globalna kretanja

Hrvatski MUP svakodnevno razmjenjuje informacije s drugim zemljama članicama Frontexa te se dobivaju informacije iz trećih zemalja, a koriste se i one dobivene tehničkom opremom (satelitski i radarski snimci, praćenje plovila i dr.). Naravno, prate se događaji na širem području, posebice situacija u Turskoj i Grčkoj, kao i mjere koje poduzimaju ostale članice EU, naročito Mađarska.

U SRBIJI 4000 MIGRANATA

U Srbiji je, prema podacima prikupljenim do 4. rujna, trajno smješteno 1415 migranata, a privremeno 2524 migranta. Migranti se u Republici Srbiji uglavnom nalaze u Horgošu i Subotici te u kampu u Šidu, Adaševcima i Principovcu. Većina su državljani Pakistana, Afganistana i Iraka, dakle oni koje mađarske vlasti u pravilu ne primaju, odnosno vraćaju ih u Srbiju, nakon čega pojedinci pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsko-srpsku granicu.

2359

nezakonitih prelazaka evidentirano je u prvih osam mjeseci ove godine na državnoj granici Republike Hrvatske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana