Ekonomija
PROTIV BOLESTI KVRGAVE KOŽE PREVENTIVNO CIJEPLJENO 120.000 GOVEDA

Pet tisuća grla iz Slavonije nije cijepljeno i ide u izvoz
Objavljeno 8. rujna, 2016.

Preventivno cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u tri slavonske županije, Osječkoj, Vukovarskoj i Brodskoj županiji završeno je, a obuhvatilo je približno 120.000 goveda, od kojih je njih oko 5000 izuzeto iz te mjere jer je ovih dana išlo na klanje, ili će ići idućih dana.

Time, kaže pomoćnik ministra za veterinarstvo Tomislav Kiš, nije prekinut izvoz mesa iz Slavonije za Libanon, kao ni onom iz sjeverozapadne RH za Italiju, jer je taj dio zemlje ostavljen za sami kraj cijepljenja čime će, iako su stočari prvotno izražavali bojazan da će cijepljenje biti selektivno – samo u nekim županijama, ipak biti provedeno u cijeloj RH. Početkom tjedna ono je počelo i u Sisačkoj i Karlovačkoj županiji, čime je napravljena zaštitna “potkova” oko Srbije, Crne Gore i BiH. U preostalih 11 županija cijepljenje najvjerojatnije neće početi prije 12. rujna.

– Ni u jednom trenu izvoz nije prekinut i u ovom trenutku nema nikakvih ekonomskih šteta. Otkako smo počeli cijepiti otišla su tri broda za Libanon sa stokom koja zbog blizine datuma klanja nije cijepljenja. Idući brod za Libanon kreće 12. rujna. Isto je tako nesmetano išao i izvoz za Italiju, a za nju se tjedno kolje 500 do 1000 junica, 25.000 godišnje - kaže Kiš.

Što dalje?

I član NO-a Baby Beefa Darko Celovec, slaže se da je izvoz trajao neprekinuto i nakon početka cijepljenja.

- Točno je da je iz cijepljenja u Slavoniji izuzeto 5000 grla, jer je baš u to vrijeme išlo na klanje, a koje se mora obaviti u roku od tri tjedna od završetka mjere na istoku, a to je 5. rujna. No, što nakon ta tri tjedna s obzirom na EU odredbu o zabrani prometa mesa na tri godine iz zemalja članica koje su provele preventivno cijepljenje - postavlja za sve tovljače goruće pitanje Celovec.

Ističe kako su stočari, i bez obzira na to što promet i dalje teče nesmetano, pretrpjeli štete.

– Jer tovljači iz Slavonije, kako bi se uklopili u ta tri tjedna kad stoku još mogu dati na klanje za izvoz, sada će ju dati u klaonice i s 400 do 450 kg po grlu, a najbolja roba za Italiju je ona s oko 520 kg. Tu tovljači gube najveći moment za zaradu. Kupili su nam ovim taktiziranjem sa županijama malo vremena, no to je kap u moru - kaže Celovec.

Prema toj računici – kraj cijepljenja plus tri tjedna za klanje izuzetih grla, izvoz će po Celovcu iz “cijepljenih” slavonskih i južnih županija nesmetano ići do kraja rujna, za Sisačku i Karlovačku do kraja listopada, a za SZ Hrvatska do konca studenoga.

Danas odluka u Sofiji

– Nakon toga, ako se u međuvremenu direktno ili preko Bruxellesa ne dogovori prometovanje robe s Italijom – izvoz staje - upozorava Celovec. Danas, 8. rujna, u Sofiji je sastanak resornih ministara zemalja regije, kada će naglasak biti upravo na prometu mesa, stoke. – Ta odredba o zabrani prometa nakon preventivnog cijepljenja jedan je “feler” nastao u prepisivanju. To je stvar koja se može promijeniti. Jer, ako je Hrvatska kao prva u EU uspjela ishoditi preventivno cijepljenje, zašto onda ne bi isposlovala promjenu zabrane prometa mesa?! Naša zemlja napravila je preventivnim cijepljenjem tampon-zonu “ostatku” EU-a da se BKK dalje ne širi, pa zašto ne bi apelirala na EK da odobri prometovanje mesa. Nadam se da će biti razuma u Sofiji i da će se to odobriti. U protivnom slijede veliki gubici - kaže Celovec.

Suzana ŽUPAN

Darko Celovec

član NO-a Baby Beefa

Tovljači bi mogli ostati bez posla

Do sredine studenoga trebala bi biti pocijepljena cijela RH. Ne dogovori li se izvoz do tada bit ćemo u velikim problemima jer tovljači ostaju bez posla. Godišnje prometovanje mesa za Italiju je oko 250 milijuna kn ili 25.000 grla tovne junadi, a što je 30 % naše proizvodnje u tovu. Proizvod je to koji ne možete plasirati u RH, ni u Libanon. Automatski ćemo imati 30 % manju proizvodnju. Osim što tovljači ovih dana daju na klanje stoku s manjom kilažom, a samo kako bi “ušli” u rok od tri tjedna i izvoz, veća je ponuda i cijena je počela padati, upozorava Celovec.

Vinko Benić

ravnatelj Veterinarske stanice Beli Manastir

U RH se bolest kvrgave kože nije pojavila i najvjerojatnije niti neće

Rezultati analize krvi deset junica iz staje popovačkog OPG-a Vlade Tevelia, koje su imale simptome bolesti kvrgave kože - negativni su. Potvrdio je to Vinko Benić, ravnatelj Veterinarske stanice Beli Manastir. Krv je analizirana nakon što je jedna junica u ovom popovačkom OPG-u uginula, a nekoliko je grla naglo izgubilo na kilaži. Kod dijela je, pak, izmjerena viša temperatura, većina ih je izgubila apetit, a nekima su natekla koljena. - Analiza krvi provedena u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu pokazala je da nije došlo do proboja imuniteta. Nakon cijepljenja organizam je reagirao, kao što se događa i kod ljudi, ali je dokazano da cijepljenjem unesen virus nije poremetio životne funkcije - ističe Benić, i dodaje da se u Hrvatskoj bolest kvrgave kože nije pojavila i da najvjerojatnije niti neće.Ivica GETTO

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike