Kultura
22. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Koncert japanskog pijanista Tomohira Adachija u Našicama
Objavljeno 8. rujna, 2016.

Memorijal Dore Pejačević glazbeno je kulturna manifestacija posvećena skladateljici Dori Pejačević, čije 22. izdanje počinje u četvrtak, 8. rujna.

Priča o Dori započinje u Budimpešti, 5. ožujka 1885. Djetinjstvo je provela u dvorcu u Našicama. Kći je hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, od koje je naslijedila sklonost prema glazbi i talent te dobila prvu glazbenu poduku. Već s 12 godina napisala je svoju prvu skladbu. S obzirom na to da nije imala kontinuitet u glazbenoj poduci, smatra se da je velikim dijelom samouka. Stvara komornu i koncertu glazbu te ostavlja iza sebe bogat opus (58 djela, od kojih mnoga nisu objavljena, ali se čuvaju njihovi rukopisi), kao nezaobilazan trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi. Udala se 1921. za plemića Ottomara von Lumbea, no zbog komplikacija pri porođaju njihova sina Thea umire 5. ožujka 1923.

Njoj u čast od 1987. se organizira memorijal, koji se nije održavao jedino u godinama Domovinskog rata.

U četvrtak, u 16 sati, u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora na programu je koncert “Tambura & piano”, Tamburaškog sastava Bondersölj i Albert Varadi (klavir). U izložbenom će salonu Zavičajnog muzeja Našice biti predstavljena knjiga “Hrvatske heroine” Nevenke Nekić. Za glazbu su zaduženi Ariana Škrinjar (violina) i Ivan Krajačić (klarinet).

U petak, u 18 sati muzeju će biti otvorena izložba “Ciklusi” Krunislava Stojanovkog u povodu Dana neovisnosti Republike Makedonije, uz prigodan nastup MKD-a “Braća Miladinovci“ Osijek i Ariane Škrinjar.

U subotu, od 10 sati u Velikom parku u Našicama otvorenje je Festivala Dani slavonske šume, u 18 sati u OGŠ-u klavirski koncert Tomohiro Adachi (Japan), a u 19.30 sati sadnja japanske trešnje – simbol prijateljstva Hrvatsko-japanskog društva iz Tokija i memorijala.

U petak, 21. listopada, u 19.30 sati u OGŠ-u, 4. broj publikacije Kontesa Dora Pejačević, urednika Daniela Koprija i Zvonka Pintera, predstavit će Marijan Bakač i Marina Kopri. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente