Dome slatki dome
TRAJNICE U JESEN

Rascvjetani zvjezdani su atrakcija vrtne gredice
Objavljeno 8. rujna, 2016.

Kako bi vrt ostao rascvjetan i u jesen, posadite trajnice koje počinju cvjetati baš kad ostale biljke posustaju.

Na jesenskoj su gredici prava atrakcija zvjezdani sa svojim cvjetovima ružičaste, ljubičaste, bijele i tamnocrvene boje. Zvjezdani (Aster) trajnice su koje se razlikuju bojom i visinom rasta. Tako jastučasti zvjezdan (Aster dumosus) naraste od 25 do 50 centimetara, kompaktnog je rasta i počinje cvasti u kolovozu. Nešto kasnije cvatu oštrolisni zvjezdan (Aster novae-angliae) i glatkolisni zvjezdan (Aster novi-belgii) koji narastu do 150 centimetara.

Zvjezdani su vrlo zahvalne biljke, treba im mnogo sunca i hrane, propusno i umjereno vlažno tlo. Rastu li na previše suhom tlu, postaju osjetljivi na pepelnicu.

Sedum

Važan dio jesenske gredice jest i veliki žednjak ili tustika (Sedum telephium). Riječ je o trajnici mesnatog lišća i velikih tanjurastih cvatova koji se pojavljuju od kolovoza do listopada. Voli sunce i rahlo, propusno tlo. Posebno je atraktivna sorta matrona, koja ima ružičaste cvjetove i tamnocrvene listove. Pri kombiniranju spomenutih trajnica na jesenskoj gredici vodimo računa o njihovoj visini i boji. Tako u pozadini gredice smještamo najviše biljke poput ljubičastog oštrolisnog zvjezdana uz žuti suncokret i veliku pupavicu (Rudbeckia maxima) te žutu zlatnicu (Solidago). U sredinu gredice stavit ćemo glatkolisni zvjezdan u društvu sa sunčanom pupavicom i grimiznom pupavicom. Na rubu gredice posadit ćemo žednjak i jastučasti zvjezdan.

Ukrasne trave

U kasnoljetnu gredicu valja ubaciti i različite ukrasne trave. Trajnice istih vrsta sadimo u manjim skupinama, a snažan efekt postižemo kombiniranjem komplementarnih boja. Primjerice, žarkožuta boja suncokreta i pupavice bit će još naglašenija u kombinaciji s ljubičastim zvjezdanima. U kasno ljeto i ranu jesen gredicu u polusjeni krase habulica (Cimicifuga) s visokim bijelim klasovima i jesenski jedić (Aconitum carmichaelii Arendsii) koji cvate plavoljubičastim cvjetovima. Jesenski jedić idealan je za rast pod stablima, ali ne treba zaboraviti da su svi dijelovi biljke otrovni. Zimzelena liriopa (Liriope muscari) vrlo je lijepa, ali nedovoljno raširena biljka u našim vrtovima. Odlikuje se izduženim listovima i klasastim zvonastim cvjetovima ljubičaste boje koji cvatu tijekom cijele jeseni, a voli humusna tla bez vapna.

Šumarice

Jedna od najpopularnijih jesenskih trajnica za polusjenu jest jesenska šumarica (Anemone japonica), koja cvjeta od kolovoza do listopada bijelim i ružičastim cvjetovima, a naraste između 50 i 100 centimetara. Sadi se u manjim skupinama od tri do pet biljaka. Da bi njihovi cvjetovi bijele i ružičaste boje bili uočljiviji, možemo ih saditi ispred nekog tamnozelenog ukrasnog grma poput šišane živice od tise, šimšira i sličnih biljaka. Sve navedene trajnice vrlo su zahvalne za uzgoj i održavanje, a sadimo ih u proljeće ili jesen. J.Kn.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike