Ekonomija
SKUP O AUTOHTONIM PROIZVODIMA

Slavonski kulen slijedi
zaštićeni baranjski
Objavljeno 6. rujna, 2016.

Na razini Europske unije ukupno je 1360 registriranih i zaštićenih poljoprivrednih proizvoda koji imaju oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Među tom brojkom je i (samo) 12 hrvatskih proizvoda i još deset koji su u postupku.

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ministarstvo poljoprivrede te Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, organizirali su u Osijeku stručni skup na kojemu se razgovaralo i raspravljalo upravo na temu hrvatskih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

S procesom zaštite autohtonih proizvoda na razini Europske unije počelo se početkom devedesetih. No, tek 1996. godine krenulo se s planiranjem zaštite. Te godine zaštićeno je više od 600 proizvoda, a potom godišnje između 50 i 70 proizvoda (prošle godine 59). Znak je to da je to doista dugotrajan i kompliciran postupak pa u Hrvatskoj možda nakon svega tri godine članstva i ne bi trebali biti nezadovoljni brojem svojih predstavnika.

Prvi proizvod koji su hrvatski proizvođači zaštitili na razini Europske unije je Krčki pršut. Bilo je to je 14. travnja, i u čast tome Hrvatski sabor je taj datum proglasio Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Sudionike jučerašnjeg skupa pozdravili su u ime domaćina Drago Šubarić, dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta, te Zdravko Barač, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Zanimljiv podatak iznijela je Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede koja je ukazala na činjenicu kako se 82 posto zaštićenih proizvoda proda na tržištu zemlje podrijetla, 13 posto na tržištu EU-a, a samo pet posto doživi plasman na treća tržišta.

- Kada govorimo o hrvatskim proizvodima, većina njih dijelom su naše gastronomske ponude i oni su zapravo naši svojevrsni ambasadori. Mišljenja sam kako Hrvati kao potrošači još nisu prepoznali vrijednost markica oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ali ih zato znaju cijeniti stranci - istaknula je Sinković.

Među zaštićenim proizvodima ravničarskog podneblja za sada je jedino baranjski kulen. Slavonski kulen je u postupku registracije oznake zemljopisnog podrijetla, a očekuje se da tim putem uskoro krene i slavonska kobasica.

Dario KUŠTRO

1360

proizvoda zaštićeno je na razini Europske unije

Najčitanije iz rubrike