Kultura
GOSTOVANJE U BUDIMPEŠTI

Opera osječkog HNK Zrinjski predstavljena mađarskoj javnosti
Objavljeno 6. rujna, 2016.

Uoči gostovanja solista, zbora i orkestra osječkog Hrvatskog narodnog kazalištu u Budimpešti 18. rujna s operom Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski” u svečanom salonu Mađarske državne opere brojnim mađarskim novinarima najavljeno je gostovanje osječkih umjetnika u povodu obilježavanja 450. obljetnice Bitke kod Sigeta, koja je okosnica radnje te hrvatske opere. Među njima svakako su se izdvajali novinari dvaju mađarskih medija - koja izlaze na hrvatskom jeziku i koja će o tome informirati pripadnike hrvatske manjine u Mađarskoj, a koja su već pokazala zanimanje za dolazak na predstavu.

Suradnja u obilježavanju velike obljetnice bitke, važne u povijesti obaju naroda, dokaz je prijateljskih odnosa dviju susjednih država, rečeno je, što potvrđuje i pokroviteljstvo predsjednika Mađarske Jánosa Ádera i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zajedničke proslave, ali i nastupa osječkog HNK u glavnom gradu Mađarske.

Gostovanje, koje je preporučilo Ministarstvo kulture, a mađarski partneri rado prihvatili, na konferenciji za medije predstavili su: dr. Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Mađarskoj, dr. János Hóvári, predsjednik Odbora za obilježavanje velike obljetnice, te Szilveszter Ókovács, generalni direktor (intendant) Mađarske državne opere. Između ostalog, rečeno je da je Nikola Šubić Zrinjski junak, i borac za slobodu u oba naroda, koja su nekada živjela u zajedničkoj državi.

Napomenuto je da je Zrinjski u režiji Nine Kleflin, koji će biti izveden u Budimpešti, premijeru imao u studenom 2012., a da je svjetska premijera bila u Zagrebu 4. studenog 1876.

Kako je manje od dva tjedna do nastupa u Budimpešti, provode se brojne marketinške aktivnosti, ali nitko ne sumnja da te večeri u 18 sati neće biti popunjeno svo 1261 mjesto u prelijepoj dvorani jednog od tri najakustičnija klasična kazališta u svijetu. Ljubaznošću domaćina tom će spektaklu moći nazočiti i ljubitelji opere iz Osijeka, ali i drugih mjesta, i to po vrlo povoljnoj cijeni, kako bi uživali u osječkoj izvedbi na velikoj budimpeštanskoj sceni, ali i reprezentirali svoj grad i državu na tako svečanom mjestu.

Iako je uobičajena cijena ulaznica u tu opernu kuću od 50 do 60 eura, osječki HNK u suradnji s Putničkom agencijom Ortran organizira kompletan jednodnevni posjet Budimpešti po posebno popularnoj cijeni od 180 kuna. U nju je uključen prijevoz, razgledanje grada i ulaznica. Informacije o tom izletu mogu se dobiti na telefone marketinga HNK 220-749 i 220-766, a Putnička agencija Ortran (215-353 i 215-355), uz informacije, obavlja i predbilježbe zainteresiranih (od 8 do 16 sati).

Darko KOVAČEVIĆ
ZRINJSKOG PJEVA D. HANZALEK

U Budimpešti će se predstaviti osječka reprezentativna podjela, koja, uz vrhunske pjevače i svirače, uključuje i plesni ansambl, a veliku će ulogu imati i sve ostale službe HNK Osijek, bez kojih izvođenje nije moguće. Tako će osječkim opernim ansamblom ravnati maestro Mladen Tutavac, a na toj svečanosti glazbe naslovnu ulogu Zrinjskog pjevat će Dalibor Hanzalek, Domagoj Dorotić bit će Lovro Juranić, Berislav Puškarić utjelovit će Sulejmana Veličanstvenog, Valentina Fijačko, kao i na premijeri, otpjevat će ulogu Jelene Zrinjske, a njezina majka Eva bit će Tamara Franetović Felbinger.

bitka

VAŽNA U POVIJESTI OBAJU NARODA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente