Osijek
DEŽURSTVO U DOMU ZDRAVLJA

Napadnuta liječnica: Sada imamo
zaštitare, no još me je strah
Objavljeno 5. rujna, 2016.

Nakon što je došlo do napada na djelatnicu, u Domu zdravlja Osijek podignut je stupanj sigurnost svojih djelatnika dežurnih vikendom i blagdanom na višu razinu. Naime, nakon što je prije mjesec dana 33-godišnju liječnicu napala pacijentica (ovisnica), ova je zdravstvena ustanova angažirala zaštitarsku službu za vrijeme dežurstava.

Podsjetimo, 2. kolovoza, u poslijepodnevnom dežurstvu ovisnica o drogama gušila je i izgrebla dežurnu liječnicu. Osim fizičkih, liječnica je pretrpjela i psihičke traume, a slučaj je završio dolaskom policije i odvođenjem M. D. (podaci poznati redakciji) u postaju.

Uvođenje zaštitara napadnutoj liječnici, koja se u međuvremenu vratila na posao, osbno ne znači mnogo. Kako nam je ispričala, još uvijek ne radi u dežurstvu.

- Evo, dobro sam, počela sam raditi, no još nisam posve O.K. Ne znam što je s pacijenticom koja me je napala, navodno je to u procesu pa će mi javiti novosti. Srećom, nisam je od nemilog događaja srela, a nadam se i da neću, poručila je 33-godišnja liječnica Doma zdravlja. Dodaje kako još ne želi u dežurstvo, iako ondje uz liječnike dežuraju i zaštitari. Sada je sigurnije, no sama će početi ponovno dežurati tek kad se sasvim oporavi. Fizički su ožiljci, kaže, nestali, ali strah koji joj je priuštila pacijentica nezadovoljna što joj liječnica nije mogla prepisati željenu terapiju, još nije izblijedio.

Kako je tada najavio ravnatelj dr. med. dent. Miroslav Sikora, sigurnost liječnika ubrzo je osigurana uvođenjem zaštitarske službe koja sada radi u dane vikenda i blagdana. Međutim, ravnatelj smatra da problem s nezadovoljnim ovisnicima koji u ordinacijama obiteljske medicine nerijetko izazivaju neugodnosti, time nije riješen, zbog čega je Dom zdravlja Osijek poslao dopis Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i zatražio osmišljavanje novog modela davanja terapije.

- I dalje upozoravamo na problem s ovisnicima, jer držimo kako njihov dolazak u ordinacije obiteljske medicine nije najbolje rješenje. Do kakvog drugog rješenja organizirali smo zaštitarsku službu tijekom dežurstva i sad je stanje sigurnije - poručio je Sikora.

Marija MIHELIĆ
VELIK BROJ NAPADA NA LIJEČNIKE

Odmah nakon napada na 33-godišnju liječnicu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji zatraživši pravnu zaštitu svih službenika u javnim službama. To se, osim na liječnike, odnosi i na nastavnike, profesore i socijalne radnike. Upozoravaju da su napadi na liječnike posljednjih godina učestali, preciznije, broj je verbalnih i fizičkih napada na zdravstveno osoblje u porastu. Samo u 2014. godini zabilježena su 122 fizička i čak 794 verbalna napada.

ovisnici

DZO TRAŽI NOVI MODEL DAVANJA TERAPIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike